Tess Waltenburg

Handla mat lokalt - Reko Ring i Lund
Vi brukar handla mat på Reko Ring här i Lund med jämna mellanrum och jag tycker verkligen att det är ett fantastiskt sätt att handla lokalt, prisvärt och enkelt. Det går helt enkelt ut på att man handlar sin mat direkt från bonden, men att det är flera aktörer som samlas på ett ställe så att man inte behöver åka runt till alla gårdar. Man beställer i sin lokala FB-grupp och hämtar upp en bestämd dag i veckan, här i Lund är det på fredagar. 
 
Jag brukar köpa en kålkasse då och då som innehåller massor av härliga grönsaker. Jag har förutom kål fått bland annat persilja, lök och jordärtskocka vid olika tillfällen. Allt är odlat här i Lund och är en del av ett arbetsintegrerande projekt, så det bidrar till social hållbarhet också. Så himla bra! 
 
 
 
Vad gör jag av all kål då? Tja, det var en tid då vi åt kål till varje måltid... Nej, men skämt åsido. Jag tror att man blir bra på att vara kreativ med det man tilldelas när man börjar handla det som är i säsong eller odla själv. Det kanske känns läskigt och begränsande till en början, i och med att vi ofta vänjer oss vid att ha allt tillgängligt vid alla tillfällen, men jag har insett med tiden att det faktiskt är väldigt roligt att hitta på nya, kreativa lösningar med det som finns. Jag har t.ex. använt kålen för att göra grönkålschips, soppor, koka buljong på tjockare bitar, fräsa i smör, göra paj och göra grönkålssmoothies. Ett tips är dock att frysa grönkålen först då det tar bort en del av den bittra smak som ibland kan uppstå. 
 
Har du testat att handla mat via Reko Ring? Vad är dina upplevelser?