Tess Waltenburg

Hållbar livsstil: Giftfri städning och plastfria redskap
Det finns så många olika anledningar att välja miljövänliga produkter för städning. För det första tar det ofta mindre plats att använda få produkter till mycket istället för en produkt till varje litet område i hemmet. För det andra slipper du farliga kemikalier i vardagen. Jag tycker dessutom att det är mycket snyggare med enkla förpackningar i glas och redskap i t.ex. trä och zink istället för plast. Men var börjar man då? 
 
 
Basen i mitt städskåp är äppelcidervinäger, bikarbonat och småländsk linoljesåpa som jag använder till nästan allt. Jag moppar golvet med såpan som finns i många olika varianter och doftar ljuvligt. Att den dessutom är lokalt producerad känns toppen. Det funkar även fint att använda lite av den i varmt vatten om man vill torka av ytor på balkongen. Bikarbonat är toppen för att gnugga rent t.ex. i köksvasken. Det är även doftneutraliserande och kan ställas i en liten skål i kylen för att få bort oönskad doft. 
 
 
För att göra rent toaletten strör jag bikarbonat i toalettstolen, kokar upp äppelcidervinäger och häller på. Det börjar skumma och sedan låter jag det verka i några minuter innan jag skrubbar. Jag använder även äppelcidervinäger och en skursvamp i bambufiber för att rengöra badkaret och vasken. Det viktiga är att inte använda den på kakel, fogar och natursten. Vill du lära dig mer om giftfri städning? Grymma Ila som driver bloggen Morotsliv har massor av tips för både den som vill komma igång och den som vill grotta ner sig ordentligt. 
 
 
Var får man tag på en plastfri golvmopp då? Jag tyckte att det var väldigt svårt att hitta en, nästan omöjligt när jag letade, så jag gjorde en egen med hjälp av en mopp i bomullsgarn och ett skaft som egentligen var tänkt till målning. Hinken är köpt separat från Granit. Trasan är i lin och bomull och kan tvättas eller kokas när den börjar kännas ledsen. Har du börjat städa giftfritt? Har du några tips du vill dela med dig av? 
#1 - Anonym

Sedan jag skaffade djur för 30 år gick jag över till att spektra golven. Jag hade då hört talas om hundar som fått allergi pga av golvskurmedel som Ajax etc. Såpa och bikarbonat här också. Vinägern var nytt 👍.

#2 - Anonym

Sedan jag skaffade djur för 30 år gick jag över till att spektra golven. Jag hade då hört talas om hundar som fått allergi pga av golvskurmedel som Ajax etc. Såpa och bikarbonat här också. Vinägern var nytt 👍.mvh Yvonne Bjerregaard

#3 - Malin Lundskog

Så bra tips! Mer miljö o mindre kemikalier är ju hållbart på alla plan, för både oss och miljön.

Jag använder citronsyra t badrum/toa. Och kör sunkiga träningskläder med ättika i sköljfacket (använder aldrig sköljmedel, bor i Göteborg som har mjukt vatten ...).

Svar: Eller hur! Så himla bra! Ättika i sköljmedelsfacket har jag också testat, toppen att slippa sköljmedel som dessutom sliter mer på kläderna :) Om man tvättar med tvättnötter har de också en lite mjukgörande effekt som jag tycker räcker fint.
Tess Waltenburg

#4 - Wilda

Så himla bra inlägg och precis vad jag behövde. Jag kör enbart med linoljesåpa och miljömärkt diskmedel sen några år tillbaka men ibland behövs det något starkare. Jättebra tips för att göra rent toaletten! Tack tack! Så smart att göra egen mopp också :D

Svar: Åh, vad kul att höra! Tack fina du! Jag blev så himla glad när jag hittade tipset om toaletten någonstans. Jag tycker att det funkar jättebra :D Kram fina du!
Tess Waltenburg