Tess Waltenburg

Hållbar livsstil: Biblioteksbesök, återbrukspyssel och lägenhetsodling
Tiden säger bara swosh och nu känns det äntligen som att våren är på ingång på riktigt. I takt med att ljuset kommer tillbaka känner jag även att min kreativitet och nyfikenhet börjar väckas igen vilket jag antar att jag inte är ensam om. Jag blir väldigt lätt peppad och drar iväg och ta på mig för mycket, men jag försöker även bli bättre på att inte ta mig vatten över huvudet när jag får idéer. 
 
 
 
En sak jag gärna vill bli bättre på är att göra något av saker som är trasiga, att upcycla kläder och att pyssla med återbrukade saker. Att hitta fantastiska saker second hand i all ära, men jag tror också att det är viktigt att vi ser potentialen i sådant som inte ser så roligt ut vid en första anblick. Kan ett klädesplagg eller en möbel få nytt liv med ny färg? Kan en kreativ lagning till och med göra något roligare än det var från början? I helgen var vi på biblioteket och bland mina lånade böcker fanns två om växtfärgning och en om pyssel för hemmet som jag hoppas kan ge mig en hel del idéer. Att låna böcker är dessutom ett toppenbra tips för den som älskar att lära sig nya saker men inte vill överkonsumera. 
 
 
 
En annan sak jag älskar med våren är alla gröna små skott som dyker upp här och var i naturen. Det gör mig även sugen på att odla egna grönsaker och örter. Vi har inte jättemycket plats, framförallt då vi är begränsade till de ytor där barnen inte välter ner krukorna, men igår tog jag tag i att så tomater som jag hoppas ska ta sig. Jag köpte även en ekologisk basilikaplanta i affären som jag dels har tagit sticklingar från men även planterat om så att den förhoppningsvis kan ge oss många härliga, smakrika blad framöver. 
 
 
 
Förra året hade jag en basilika i flera månader som bara gav och gav och gav. Den blev till slut lite ledsen, men det var ändå så himla mycket mer tacksamt än att köpa en kruka i affären varje gång vi ville ha färsk basilika. Knepet? Ta de största bladen och låt de mindre växa till sig. Du kan även ofta dela på plantan när du har köpt en färdig kruka, plantera om i nya och ta sticklingar genom att klippa av topparna och sätta i vatten. Så länge de får mycket sol och vatten så brukar de må bra länge. Har du börjat odla någonting hemma hos dig? 
 
#1 - Snabela

Det är kul att odla tycker jag. Jag har fortfarande kvar mina smultronplantor från i fjol, får se ifall de kommer nå smultron i år :-) Funderar på att testa odla majs i år. Men har inte kommit tił skott ännu, har ju popcorn kärnor och jord då att det e väl bara att hugga in.

Svar: Vad härligt! Smultron är ju underbart så jag håller tummarna för att du får några bär i år :D Det är så spännande med odling och att man kan testa sig fram med olika fröer.
Tess Waltenburg

#2 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★

Så mysigt det ser ut, speciellt då våren känns långt bort för mig här i Falun där det snöar varje dag ;). Jag har inget odlat, kommer nog inte göra det heller. Bor i en lägenhet med liten balkong som inte direkt tycker om att få några grönsaker att växa tyvärr :(

Svar: Haha, det kan jag förstå ;) Och jag förstår att det är tight med platsen. I så fall är det kanske örter och så som man kan odla, men jag förstår att alla inte känner att de har tid eller möjlighet. Kram
Tess Waltenburg

#3 - Lexochlogan

Ja jag håller med dig, med våren kommer orken och lusten att vara kreativ, här har vi planterat massor och skall plantera mer, både fröer, advokado, ekollon och skott, tycker det är kul att göra detta med barnen som får förståelse för hur det egentligen fungerar. Vi hade tomatplantor så det stod härliga till förra året, hoppas på samma tur i år, samt att det blir massa annat planterat

Svar: Vad härligt att höra! Jag tror också att barn får en annan respekt för naturen och hur allt fungerar om de får vara med. Vad fint att ni låter era barn få vara en del av det! :)
Tess Waltenburg

#4 - Jennysvardag

Det finns verkligen så mycket som man kan göra med saker som är trasiga. En möbel får verkligen nytt liv med ny färg. Vad roligt att basilikan gav dig så mycket. Jag är sugen på att odla i år :)

Svar: Eller hur! Det är härligt att se att man kan hitta på något nytt som annars hade gått till spillo :) Vad härligt att du är sugen på att odla! Har du några idéer kring vad du vill testa?
Tess Waltenburg

#5 - Hanna Karlsson

Jag skulle vilja odla men jag har inte tid ju. Har sagt i flera år att jag vill ha både hallonbuskar och ett mindre trädgårdsland men jag prioriterar mer det som rör träning och hälsa och nu mina studier.

Svar: Vi har alla våra prioriteringar! Det ska ju inte vara en stress och något som får en att må dåligt :)
Tess Waltenburg

#6 - Sara Stödberg

Så inspirerande inlägg! Förra året så var balkongen full av plantor från nästan alla frukter och grönsaker som vi hade ätit här hemma. Egenodlad gurka eller nyplockade tomater är svårt att slå. Barnen älskade verkligen att vara med i hela processen.

Svar: Wow, vad härligt! Och vad fint att du kan ge dina barn den upplevelsen :) Kram
Tess Waltenburg

#7 - Marie

Ja tänker man till kan man laga och göra om mycket nytt med saker, man kan skapa en egen trend.

Svar: Precis! Så tänker jag också :) Och en personlig stil känns så mycket roligare än att bara köpa allt nytt rakt av.
Tess Waltenburg

#8 - Yela

Tar mig nog också ofta vatten över huvudet, vill så mycket mer än vad jag orkar. Ser verkligen så upp till de som är duktiga på att göra om inredning eller kläder! Vill också verkligen bli bättre på de 😍

Svar: Det förstår jag. Vi får alla göra det vi kan och orkar, ofta går det ju att göra mycket med små medel :) Stor kram
Tess Waltenburg

#9 - Kamilla

Det ä'r verkligen så mysigt och roligt att försöka driv aupp egna växter. Lycka till med alla dina projekt.

Svar: Ja, det är verkligen en härlig känsla :) Tusen tack fina du!
Tess Waltenburg

#10 - Ullie

oj ja kan nog inte hemligheten där basilika är så gott men ja nä har inga gröna fingrar för sånt
men ja älskar o ha på mackor o i sallad mm mmm så gott

Svar: Ja, basilika är verkligen härligt. Jag hoppas att det går bra för dig om du får för dig att testa i framtiden! :) Kram
Tess Waltenburg

#11 - Sarah

Vi har haft minusgrader idag så här känns det inte som vår :/ Det är roligt att odla eget :)

Svar: Det förstår jag. Jag håller tummarna för att ljuset kommer till er snart! :) Kram
Tess Waltenburg

#12 - Amanda

Jag håller verkligen med dig det är så mysigt att gå på biblioteket, jag älskar och gå där och skulle kunna gå där i timmar. + att jag älskar att läsa böcker :)

Svar: Vad härligt att höra! Ja, det är verkligen härligt både att vara där och att låna hem böcker :) Kram
Tess Waltenburg

#13 - Freja

Blir också mer kreativ när det går mot ljusare tider haha. Skönt!

Svar: Vad härligt att höra! Ljuset gör verkligen mycket med humöret tycker jag :)
Tess Waltenburg

#14 - Sandra

Det är superkul att odla, men tyvärr har jag inte orken kvar längre pga fibron, men den dagen jag är hemma på heltid kanske jag kan försöka igen ❤

Svar: Det förstår jag fina du! Vi får alla göra det vi kan utifrån egna förmågor. Kram
Tess Waltenburg

#15 - Pärla

Så kul att se någon göra detta i praktiken. Jag älskar återbruk framförallt och att göra om gamla saker till nya, ska bli lite bättre på det bara. Odla själv är så kul, ska se om jag kan göra det i år jag med.

Svar: Vad härligt att höra! Det finns ju mycket man kan göra med små medel, och det är dessutom ofta väldigt roligt :) Kram
Tess Waltenburg

#16 - Emelie

Här känns det inte alls som vår, galet kallt ute! 😱 jag har velat börja odla egna kryddor men det har ännu inte blivit av 😀

Svar: Det förstår jag! Solen börjar kika fram mer och mer här i alla fall även om det inte känns som att vi är "där" än :) Men det går förhoppningsvis snabbt framöver!
Tess Waltenburg

#17 - Jenny

Den blomstertid nu kommer
med lust och fägring stor!

Svar: Eller hur! Så himla härligt :D Kram
Tess Waltenburg

#18 - Michelle

Om man önskar man var duktig på o kunna göra om möbler o dylikt men det är inte jag så köper hellre nya saker 💕

Svar: Jag förstår det :) Det är dock mycket man kan köpa "färdigt" begagnat också om man bara letar lite!
Tess Waltenburg

#19 - Anneli @ spinkfinger.com

Det är så himla roligt att odla och jag blir varje vår väldigt sugen på att sätta igång men tyvärr har vi inte plats där vi bor nu. Längtar tills vi har en trädgård, då jäklar ska det odlas :D

Svar: Det förstår jag! Vad härligt :D Jag ser också fram emot att ha en trädgård och kunna odla mer i framtiden. Det är verkligen vardagslyx för mig!
Tess Waltenburg

#20 - Emma Engström

Tycker återvinning är hur viktigt som helst och håller med dig i det du skriver. Försöker ta vara på allt jag har och inte köpa nytt hela tiden, brukar även lämna in saker till second hand om det är något jag inte vill ha istället för att kasta! Älskar ju odling också, så mycket roligt man kan så :)

Svar: Vad härligt att höra! Heja dig :D Små vardagliga handlingar kan ju göra så himla stor skillnad i det stora hela så det spelar stor roll att vi alla gör det vi kan. Kram
Tess Waltenburg

#21 - Sarah

Jag tycker också det är najs när alla blommor börjar komma upp :)

Svar: Eller hur! Det ger en så härlig känsla :)
Tess Waltenburg

#22 - Popprinsessan

Men det visste jag inte att man kan göra med basilika! Det måste jag hem och testa, har en rackare som står i fönstret just nu.
Sonen och jag satte annars lite frön för någon vecka sedan. Basilika, gräslök och koriander - älskar koriander men den verkar inte trivas hemma hos oss. Men nu håller jag tummarna! Har också tagit sticklingar av min fina palettblad men skulle gärna vilja ha fler i andra nyanser/färger. Lite nördigt så där :-)
Gillar att odla egna kryddor etc men är sedan ganska dålig på att använda det i matlagning. Det är väl nästa steg!

Svar: Vad härligt! Det är verkligen en häftig känsla att se saker växa oavsett om det är fröer eller sticklingar :) Jag har fått tre olika palettblad av en vän som jag hoppas ska växa och frodas här hemma. Koriander har jag också haft lite svårt med, men när det väl har funkat har de vuxit som ogräs. Jag hoppas att du får det att fungera! Det är ju guld värt med egna örter. Kram
Tess Waltenburg

#23 - Trollkatt

Basilika är den ört jag lyckats bäst med när jag provat, och doften är ju fantastisk! Har försökt med lavendel från frön, men det vill sig aldrig för mig. Måste också plantera i krukor inomhus, och har tre vildögda saker som tuggar blad såklart ;p. Om jag hade det minsta av gröna fingrar skulle jag ha en hel örtträdgård här i mitt lilla hem *hjärtögonsmiley*. Lätt avis på era loppisar du beskrev i ett inlägg också, vi har några här som jag kan nå med cykel där en är bra med kläder, alltså inte bara den mindre fina sortens gamlingskläder, och en som har bra bokutbud. Senast köpta för mig förutom böcker är mitt köksbord som jag är galet förälskad i med alla krusiduller i snideriet. <3

Svar: Basilika är underbart! Det verkar som att vissa lyckas och andra inte, men att de trivs otroligt bra där de väl trivs. Det finns ju så mycket man kan göra och det är härligt att känna att man kan odla även i stan. Jag förstår att alla inte har samma tillgång till bra second hand-butiker, det är verkligen en lyx. Det är kul att det kommer mer och mer på nätet men det är ju enklast med kläder och mindre prylar oavsett.
Tess Waltenburg