Tess Waltenburg

Min resa mot zero waste, plastbantning och smartare användning av resurser
Ni har säkert förstått vid det här laget att jag tror starkt på "good enough" och att komma igång med något snarare än att vänta på perfekta lösningar. Jag blev därför väldigt glad när jag blev tillfrågad om jag kunde skriva ett inlägg om min resa mot zero waste. Jag är nämligen långt ifrån perfekt själv men hoppas att jag med min resa kan visa att det finns mycket man kan göra för att bit för bit leva mer hållbart. Det viktiga är att vi kommer igång, sedan kan vi lära oss under resans gång. Så vad innebär då zero waste och plastbantning? Var ska man börja i djungeln av val som vi gör i vår vardag?
 
Mitt första tips är att börja med engångsprodukter. Tar du ofta take away? Köp en keep cup, ta muggen utan plastlock eller fika på plats när du väl kan. Köper du ofta lunch ute? Ät på plats eller ta med egen matlåda när du kan. Om du måste ta något på vägen, satsa på mat som är insvept i papper i första hand. Man inser snabbt hur många förpackningar man använder helt i onödan när man börjar tänka efter och se över sina egna vanor. När du sedan börjar i hemmet är saker som värms upp eller tvättas viktigast. Matlådor som hettas upp i mikron kan påverka maten och polyesterplagg som tvättas i tvättmaskin ger ifrån sin microplaster som förorenar haven. Har du svårt för att byta ut alla plagg? Guppy Friend, en tvättpåse som motverkar utsläpp av microplaster, är en bra good enough-lösning. 
 
Det är lätt att fastna vid "zero" i zero waste eller att tänka att man måste ha en massa nya prylar för att komma igång. Ja, jag tycker att min keep cup är ovärderlig och att en menskopp är ett grymt bra köp för alla som har mens, men det betyder verkligen inte att du måste shoppa loss för att dra ner på mängden skräp. Du kan dels använda många saker du redan har hemma som till exempel sönderklippta gamla tyger som servetter eller urdiskade matburkar efter matvaror till mat. Det går även finfint att dra ner på mängden plast i matbutiken genom att välja papper, kartong och saker utan förpackning i första hand. 
 
 
Gamla barnmatsburkar blir enkelt vaser till sticklingar, urdiskade juiceflaskor funkar fint till hemmagjord kombucha och patentburkar kan användas om och om igen vid foodprep.  
 
Min resa då? Mycket av det jag har skrivit ovan kommer självklart från egen erfarenhet. Jag har testat mig fram och försökt vara så kreativ som möjligt med det jag har för att producera så lite skräp jag bara kan. För mig handlar zero waste mycket om ett helhetstänk som stämmer väl ihop med min egen inställning om att #ingetskallförfaras. Jag tänker på allt från förpackningar till mat och annat skräp vi producerar, som till exempel onödiga papper som går att ha digitalt istället. När man börjar ändra mindset ser man ofta fler och fler saker hela tiden. I januari i år körde jag en utmaning då jag försökte gå all in på zero waste i en månad. Jag handlade på GRAM, via Reko Ring här i Lund men även i vanliga matbutiker. Det går faktiskt mycket bättre än man tror. 
 
För mig handlar tänket mycket om kreativitet och att tänka om, att sluta ta det enklaste alternativet hela tiden. Att tänka zero waste har även varit väldigt ekonomiskt för mig. Jag har sparat pengar på mensskydd eftersom jag använder min menskopp om och om igen, det är väldigt mycket billigare att ta med eget kaffe än att köpa take away hela tiden och jag kan göra egna glassar till barnen i återanvändningsbara formar i metall istället för att köpa på löpande band under sommaren. Det har ofta kostat en del när jag har gjort de där köpen, men det har lönat sig i längden. Jag tycker dock att det är viktigt att poängtera att allt handlar om ens eget liv och vad man faktiskt har användning av. Du behöver inte köpa allt på en gång, se vad som faktiskt hade underlättat för just dig för att du ska kunna leva mer hållbart. 
 
 
Jag sparar ofta på papper och tygband så att jag kan slå in gåvor mer hållbart. Bland de saker jag har köpt nytt finns bland annat veganska food wraps från Wrappa, sugrör i metall och nätpåsar från KeepJar. De finns t.ex. att köpa via Medvetna.se.  
 
Att leva zero waste för mig är så mycket mer än "bara" plastförpackningar, utan det handlar om ett helhetstänk som går att applicera på de flesta delar av livet. Det handlar om att se till att allt som produceras får ett så långt liv som möjligt oavsett om det handlar om att ta till vara på mat, att laga saker som går sönder eller att byta kläder med vänner innan man shoppar något nytillverkat. Det är även ett väldigt roligt och kreativt sätt att leva på då man hela tiden hittar nya lösningar och lär sig nya saker. Jag har blivit mycket bättre på att hitta på nya saker i köket som jag inte kunnat innan, jag har börjat göra egen kombucha och vi syrar grönsaker titt som tätt. Mina tips för dig som vill minska mängden förpackningar i köket och slänga mindre mat är:
 
- Gör storkok och preppa så mycket mat du kan. Det kan vara allt från grytor och sallader till smoothies och andra mellanmål. Det finns många grymma bloggar och konton att följa för inspiration, till exempel Portionen under Tian eller Sandra Mastio. Jag har även en hel del tips och recept här. 
 
- Tänk torrt! Många saker går att få i papperspåse eller kartong även i vanliga mataffärer om man är beredd att göra lite mer jobb själv, som att blötlägga bönor eller göra egen havremjölk istället för att köpa färdig. Det är dessutom mer ekonomiskt i de flesta fall. 
 
- Hitta nya variationer. Om du tröttnar på storkok, testa att göra olika bestånsdelar som sallader och röror och variera dig från dag till dag. Gör en bas på t.ex. overnight oats och ha på olika topping eller gör en soppa och toppa med frön, fraiche eller groddar när du vill ha nya smaker. Det går att förenkla utan att alltid äta precis samma sak. 
 
 
Min nätpåse från KeepJar, mina tvättbara kaffefilter och bomullspads från Design by M är några favoriter som har gjort det enklare för mig att dra ner på engångsprodukter. Burken är en urdiskad marmeladburk. 
 
Hur mycket du känner att du hinner och orkar göra själv är upp till dig, men det finns som sagt många billiga zero waste lösningar. Jag har köpt en del nya saker till köket som gör det enklare för mig att göra mat från grunden och slippa engångsartiklar, som till exempel min keep cup, och tycker att mina tvättbara bindor, pads och kaffefilter från Design by M är guld värda. För mig har det känts roligt att stötta lokala småföretagare och mitt intresse för att sy eget har inte varit så stort att jag har gjort allt själv. Det går ju dock att sy egna pads, påsar och annat om man vill det. Att köpa en handduk på loppis är inte särskilt dyrt om man bara har tiden att upcycla den. 
 
För mig har det verkligen varit en resa och jag snappar upp nya tips och idéer hela tiden. Under min hashtag #ingetskallförfaras finns många tips från både mig och andra om ni vill inspireras. Det finns verkligen oändliga möjligheter att ta till vara på resurser och jag tror att de bara blir fler ju mer man öppnar ögonen. Här är några frågor som jag tycker är bra att ställa sig om man vill tänka om:
 
- Behöver jag den här? När du vill köpa något nytt, fråga dig vilket behov den fyller i ditt liv. Vissa saker är bra som hjälpmedel, vissa saker kanske är bra för andra men inte för dig. 
 
- Kan jag använda något jag redan har hemma? Gamla burkar kan till exempel bli fina vaser och ett sönderklippt lakan istället för hushållspapper hemma. Det är inte alltid de dyra lösningarna som är bäst även om vissa nya inköp kan underlätta för den som vill leva mer enligt zero waste. 
 
- Hur kan jag se till att göra det mesta av det jag köper? Det här är en väldigt bred fråga, men jag stället mig den oavsett om det gäller mat jag handlar eller kläder. Det mesta kan fylla många syften om man bara är kreativ. 
 
Hur ser du på zero waste och plastbantning? Har du precis påbörjat resan eller kommit en bit på vägen? Jag skulle väldigt gärna vilja höra dina tankar och idéer i kommentarsfältet. 
 
 
 
Apelsinskal ger en godare doft till ättika som jag använder till städning, en tesil gör att jag kan undvika att använda massor av engångspåsar och en urdiskad läskflaska används för äppelcidervinäger i badrummet. 
 
Vill du veta mer om hur jag gjorde för att klara min zero waste-utmaning i januari? Kolla in mina vloggar från månaden där jag delar med mig om tips och funderingar kring plastbantning och resursförbrukning i vardagen. Du hittar dem här eller på min kanal som du väldigt gärna får prenumerera på om du gillar det jag gör: