Tess Waltenburg

Hållbara presenter: Idéer och tips på gåvor inför student, bröllop, examen och andra högtider
För mig har något av det svåraste när det kommer till hållbarhet varit det sociala. Det är en sak att göra bra val själv, men det finns så många normer och vanor kopplade till artighet och konsumtion som ibland gör det krångligt att göra bra val i relation till andra. Det är lätt hänt att man känner sig besvärlig om man ber någon annan att ordna vegansk mat eller att man är rädd att uppfattas som snål om man inte vill ge en massa onödiga prylar. Jag kan även relatera till att många gillar att ge bort någonting i present för att visa uppskattning och omtanke för någon annan. Men vet ni vad? Det kan man faktiskt göra trots att man tänker hållbart. Jag vill faktiskt till och med vända på det och säga att medvetna presenter är så himla mycket roligare. Det handlar ju om att ge saker som både kommer till glädje för mottagaren och som är snälla mot omvärlden, och det är ju bara roligare än saker som hamnar på hög och behöver tas hand om. Att du ger bort något hållbart kanske även inspirerar mottagaren att kika närmre på andra alternativ. 
 
Mitt första tips som passar för de flesta tillfällen är upplevelser. Till studenten tycker jag att det är toppen att ge bort någonting som ger mervärde inför framtiden. Kanske en kurs i preservering eller en matlagningskurs? Eller en guide i privatekonomi för den som inte riktigt har koll på det? Till brudparet finns det många härliga upplevelser för dem att göra tillsammans, och det kan vara ett ypperligt tillfälle att inspirera andra till en härlig klimatsmart hemester. Vi fick till exempel en slottsweekend på Kronovalls vinslott i bröllopsgåva som var otroligt lyxig och uppskattad. Det går självklart även bra att ordna någonting som man kan göra tillsammans med mottagaren eller mottagarna. Om du bor på Österlen så kanske en chokladprovning kan smaka? Och har du ett sommarhus så kanske du kan bjuda dit och inkludera välkomstbubbel och middag? 
 
Men hur ger man då bort en upplevelse utan att komma tomhänt till en fest? Mitt tips är antingen att rota i gömmorna hemma och göra en ask eller annan fin förpackning, skriva ett fint kort och plocka en egen bukett blommor att ge bort det tillsammans med. Du kan även matcha upplevelsen med någonting som ger en ledtråd kring vad presenter går ut på. För chokladprovningen kan du skicka med en ask praliner, för en matlagningskurs en kruka basilika, för preserveringskursen en burk kimchi och för ekonomikursen ett diagram kring ränta-på-ränta-effekten eller pengar som du har gjort någonting kreativt av. Ni har säkert märkt vid det här laget att många av mina tips inkluderar mat, dryck och annat av livets goda. Det handlar helt enkelt om att jag tror att det viktigaste vi kan ge varandra är upplevelser, minnen och tid. 
 
 
Silverbestick som är shoppade second hand kanske är en fin gåva inför framtiden till ett brudpar? En lyxig frulle hemma hos dig kanske är en mysig sak att göra med en vän? En kurs i växtfärgning kanske kan vara intressant för någon annan?
 
Om du faktiskt vill ge en pryl så tycker jag att det är viktigt att verkligen fundera kring vem mottagaren är. Vad vi har användning och glädje av är ju upp till var och en, och de bästa gåvorna är ju de som kommer till nytta. Var nyfiken och fråga både personen det gäller och andra i hens eller deras närhet. När det väl är dags att handla vill jag verkligen slå ett slag för second hand och auktioner. För student, bröllop och examen handlar vi ju ofta gåvor inför framtiden, och det finns så makalöst fina saker att hitta begagnat som håller en helt annan kvalitet än mycket som produceras idag. Bland de saker jag har hemma som jag gärna hade fått i gåva finns till exempel handdrejade skålar, vackra handmålade kaffekoppar, assietter, tavelramar, ljusstakar och linnedukar. Även här går det att vara kreativ och ge någonting kopplat till själva presenten. Ljusstakar kan paras ihop med miljövänliga ljus och en vacker kruka kan paras ihop med en stickling från en av dina växter. Det blir även mer personligt. 
 
Att ge bort gåvor kan verkligen vara roligt och ett sätt att visa omtanke, men jag tycker inte att vi ska glömma att det viktigaste som finns är våra relationer. Varje fest och tillfälle då gåvor finns med i bilden är ett tillfälle att skapa nya sätt att umgås och verkligen ta sig tid för den andra personen. Det kan dessutom vara väldigt roligt att lära sig någonting nytt tillsammans. Till en kär vän kanske det till och med kan vara en sport ni vill gå på tillsammans eller en tatueringstid då ni gör matchande tatueringar. Bara fantastin sätter gränser! För den som redan har allt finns det dessutom många gåvor som gör gott för andra. Att inte vilja köpa mängder av nyproducerade prylar behöver verkligen inte vara ett hinder. Tvärt om kan det bli mycket roligare att ge bort presenter när vi tänker kreativt och ger bort saker som verkligen kommer till glädje. 
 
 
Två sorters sticklingar och mixat loppisfyndat porslin. Två saker jag hade älskat att få i present och som känns mycket mer personligt än nyproducerade prylar.