Tess Waltenburg

Går det att leva hållbart med barn? Tips och råd för ett miljövänligt familjeliv.
Ni som har följt mig länge vet kanske att jag påbörjade min hållbarhetsresa "på riktigt" när min son var liten. Det var helt enkelt då jag verkligen började ifrågasätta mitt sätt att leva och börja fundera på vad som faktiskt är viktigt för mig, på riktigt. Allting ställdes på sin spets när jag hade otroligt mycket mindre tid och ork än jag hade haft innan och jag ville verkligen åstadkomma en förändring. För mig finns det två sidor av det: Å ena sidan har jag mycket mer tid och ork nu sedan jag prioriterade om. Jag lägger inte lika mycket tid på saker, aktiviteter och sociala sammanhang som tar energi. Å andra sidan gör jag mycket mer mat från grunden, återbrukar och fixar saker själv vilket tar längre tid än att alltid välja den enklaste lösningen på allt. Jag tror dock att det är lätt att tro att jag gör så himla mycket mer än alla andra när jag fixar saker själv men egentligen handlar det snarare om att det är väldigt mycket annat som jag har prioriterat bort. Jag försöker inkludera barnen i en hel del av det jag gör för att göra det till en gemensam aktivitet och för att ge dem en förståelse för det vi gör. De får till exempel vara med oss och plocka ramslök i skogen, vi tar med dem ut i naturen och vi äter till stor del veganskt hemma för att visa att det går att ordna enkel och god växtbaserad mat. Min äldsta som är tre år nu får vara med och välja kläder second hand och de tycker att det är minst lika kul att välja ut en begagnad leksak som om den hade varit ny. Jag tror att det bästa sättet att få dem att bry sig mer om miljön och att föra över våra värderingar är att dels föregå med gott exempel men att även låta dem vara med och få tycka det är roligt att göra saker på sitt sätt. Att visa att det går att laga god vegansk mat, hitta fina leksaker i trä begagnat och göra utflykter tillsammans. På så sätt visar jag redan från start fördelarna med att leva så som vi har valt att leva. 
 
 
Min äldsta fick ett par second hand-fyndade Converse och en second hand-fyndad jacka i födelsedagspresent sist han fyllde år. 
 
Jag tror till stor del att vi måste tänka om kring vad barn faktiskt behöver och uppskattar. Mycket av det vi ser som roligt och värdefullt beror ju på "inramningen", om vi bygger upp en upplevelse kring att få presenter så blir det viktigare än om vi lägger mindre fokus vid det. Vi försöker istället fokusera på att göra roliga saker tillsammans, att födelsedagar och högtider handlar om att umgås och göra något tillsammans och att de presenter de får faktiskt är någonting som behövs eller uppskattas. Min yngsta blev överlycklig på sin ett-årsdag när hon fick tre påsar majskrokar i present. Jag försöker även ge dem saker de behöver och välja ut bra saker som håller, som nappar eller kläder till förskolan. Det kan kännas speciellt för dem att öppna ett paket och känna sig firade även om det är en praktiskt sak i. För mig handlar hållbarhet om ett helhetstänk och jag försöker få in olika aspekter av det i vårt liv utan att det behöver innebära regler och restriktioner. Våra barn äter inte helt veganskt, men jag vill att de ser att det går att äta enkel och god mat utan animalier. De har leksaker men saker de verkligen uppskattar och som uppmuntrar till kreativitet. Jag tror även att det är viktigt att inkludera dem och göra det roligt att tänka hållbart. Får de vara med och odla, pyssla och vara ute i naturen så tror jag att chansen är större att det själva bryr sig när de blir äldre. Jag försöker välja bra material så långt det går och ha färre men bättre leksaker. Det går inte alltid att hitta perfekta lösningar på allt, men när man har förenklat livet har man även mer tid att leta begagnat och välja ut sina inköp med omsorg. 
 
 
Vi har försökt välja trä, tyg, second hand och återbruk i så stor utsträckning som möjligt på barnens rum. 
#1 - Anonym

Jag älskar din text, att man ska tänka på vad som uppskattas ocsv. Tog stark emot den!
Härligt med fynd. Ialllafall något man kan återanvända! Älskar köpa begagnat :) hoppas du haft en bra dag <3

Svar: Ja, det är väldigt viktigt. Det är så lätt hänt att man bara kör på och glömmer bort att fundera över vad man faktiskt värdesätter. Tack för dina ord! Kram
Tess Waltenburg

#2 - Emma

Åh så himla bra! Vi försöker handla mycket på second hand och på loppis. Tycker det är minst lika bra

Svar: Vad roligt! Det finns ju så mycket att hitta till bra priser och i bra kvalitet :)
Tess Waltenburg

#3 - Www.mrskjellstrom.se

Vilket bra inlägg du gjort!
Köper oxå på Emmaus i land när de finns något som sitter bra o så

Svar: Tack fina du, vad glad jag blir! Emmaus är verkligen toppen :)
Tess Waltenburg

#4 - Junitjej

Tack för dessa rader!! Du är så klok och jag gillar det du gör för din familj och det du lär barnen. Så himla smart med begagnade kläder. Skinnjackan är ju kanonsnyggt och ser ny ut. Smart att göra något kul tillsammans istället för att köpa dyra presenter.

Svar: Tack fina du, det betyder verkligen mycket att höra! Tack snälla :)
Tess Waltenburg

#5 - nouw.com/sannaevelyne

Wow så långt du har kommit i ditt tänk och att inkludera barnen. Super härligt att lägga vikten på att umgås tillsammans :)

Svar: Tack så mycket fina du, vad glad jag blir! :)
Tess Waltenburg

#6 - Jennysvardag

Så intressant att få ta del av hur du tänker. Jag köper några saker begagnat och vissa saker nya till min son.

Svar: Tack fina du, vad glad jag blir! Det låter klokt tänkt :)
Tess Waltenburg

#7 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★

Här är vi lika, jag älskar second hand och letar alltid runt i sådana butiker. För mig är torsdagar min loppisdag och det har blivit ett slags slående tema på mina torsdagar att besöka loppisar för att som jag ser det göra guldfynd :D. Det är också som ditt inlägg genomsyrar helt klart något i tiden och något vi MÅSTE göra :)

Svar: Så härligt att höra! Det finns ju så mycket fint och bra att hitta second hand när man väl börjar leta :) Tack snälla du, dina ord värmer verkligen! Tillsammans kan vi göra skillnad. Kram
Tess Waltenburg

#8 - Amanda

Jag har inga barn själv men tycker det är så bra att du låter barnen äta annan mat också än de vanlig man äter, för vegetarisk mat är faktiskt gott :) Second hand affär gillar jag också :)

Svar: Tack fina du! Det betyder mycket att höra :)
Tess Waltenburg

#9 - Hannas krypin

Riktigt bra inlägg. Jag är tyvärr dålig på att återbruka men här fick jag ju en del tankar. Funderade även ett tag på att bli vegan men valde att inte göra det då jag inte riktigt tror på att man i det långa loppet inte behöver kött. Men det är ju jättebra att barnen får testa och se saker från olika håll. :-)

Svar: Vad roligt att höra! Man måste ju inte gå all in på allt heller, att äta veganskt ibland är bättre än ingenting :) Kram
Tess Waltenburg

#10 - Kamilla

Secind hand eller handla begangnat på nadra sätt är både miljövänligt och charmigt får då har produkten redan en historia

Svar: Precis! Det finns så mycket fint att hitta till bra priser dessutom :)
Tess Waltenburg

#11 - Moa Larsson

Så härligt inlägg. Du skriver på ett sett så att man rycks med och vi delar många tankar. Mina bästa glimtar i hemmet kommer från oväntade fynd på loppis och precis som ni tänker jag mycket trä och evighet när det kommer till dotterns rum. Lillebror ärver mycket saker nu när han snart kommer till världen!

Svar: Åh, tack snälla du. Det betyder verkligen mycket att höra! Det finns ju så mycket fint att hitta på loppis och ofta känns det mer personligt än att köpa något som många andra har :)
Tess Waltenburg

#12 - Fröken Rödlök

Att köpa second hand är superbra. Jag älskar det och gör det mer än gärna. Billigare och oftast mycket fräsha och fina saker.

Svar: Eller hur! Man brukar kunna hitta mycket fint om man bara letar lite :) Tack för dina ord!
Tess Waltenburg

#13 - Marie

Det är så sant med det, man kan tänka än mer miljövänligt, jag dock köper nog mest nytt, men i sin tur säljer jag mina kläder så jag är miljövänlig där

Svar: Det är ett bra första steg! Det börjar ju ofta så, ett steg i taget, sedan lär man sig mer och kan göra mer :) Vi har alla olika förutsättningar.
Tess Waltenburg

#14 - Sara

Måste skriva att detta inlägg verkligen var något jag behövde. Tack! Ett väldigt viktigt ämne faktiskt. Detta ska jag ta med mig nu framöver. Ta hand om dig!

Svar: Åh, tack snälla du. Dina ord värmer verkligen! Tack för att du tog dig tiden att skriva. Kram
Tess Waltenburg

#15 - Sandra

Så härligt det låter. Jag gillar att läsa om hur ni lever och det ni gör för vår planet ❤

Svar: Åh, vad glad jag blir! Tack snälla för dina ord. Det betyder otroligt mycket att höra <3
Tess Waltenburg