Tess Waltenburg

Hemester: Gratis saker att göra med barn i Lund
Det är så lätt att känna sig stressad över ekonomin under semester, men det är ju verkligen då man som minst behöver det. Det finns dessutom väldigt många enkla, roliga och billiga saker att göra under sommaren som är svåra att göra på vintern. Vi kör hemester i år och utforskar vårt närområde. Det är toppen både för klimatet, för att det ger oss uppskattning för vad som finns i närheten och för att vi sparar en hel del pengar på det. Jag och min man har köpt vars ett sommarkort via Skånetrafiken som gör att vi kan resa överallt i Skåne och ta med oss barnen vilket är toppen, men idag tänkte jag tipsa om saker man kan göra med barn i Lund och som bara kräver en cykeltur eller en promenad. 
 
Först ut är Botaniska trädgården i Lund som vi har lyxen att bo väldigt nära. Hit promenerar jag gärna själv när jag vill rensa huvudet och det är även ett mysigt ställe att besöka med barnen. Den bästa picknickplatsen är enligt mig den stora gräsmattan där man även kan låta barnen leka med omkullvälta stockar och några få lekplatsattraktioner. Det finns mycket att upptäcka med gamla, robusta träd, spännande växter och växthus. Behöver barnen gå på toaletten finns det tillgängligt, man kan gå in i växthuset och det finns även ett café om man skulle vilja köpa något (vilket jag tycker är värt att nämna även om den här guiden inte handlar om det). Vill du stötta arbetet även om det inte kostar inträde? På skylten vid ingången till parken hittar du ett swish-nummer. 
 
 
 
 
 
Näst ut är Stadsparken. Där finns massor att utforska men extra populärt i vår familj är deras lekplats. Där finns en del som är uppbyggd som en hinderbana med rep, stubbar att klättra på, balansgång och studsmattor. Den andra delen är inspirerad av olika hus i Lund. Där kan barnen gå på en liten promenad och samtidigt passa på att klättra och åka rutschkana. Något jag uppskattar väldigt mycket under varma sommardagar är att denna del är skuggad av ett helt gäng träd och ger en hel del svalka, så vi spenderar mycket tid där. Bredvid lekplatsen finns en stor gräsmatta där man kan äta picknick, man kan gå och titta på fåglarna och fontänen. Stadsparken ligger nära både tåget och centrum om du som läser detta reser från en annan stad. Men om du inte gör det och inte ens bor i Skåne? Här är några generella tips för billiga och roliga aktiviteter för barn:
 
  • Ta med egen fika. Det blir snabbt dyrt om man ska köpa ute varje gång. Spara det till de ställen och tillfällen då du verkligen njuter av det. Jag köper till exempel hellre dyrt när jag vet att det är ekologiskt, lokalt producerat och stöttar småföretag än att köpa glass ute varje gång vi gör någonting. 
  • Utforska naturen och närområdet. Det behöver inte innebära långa resor eller bilutflykter. Se vart du kan ta dig med gång, cykel eller kollektivtrafik. Det finns ofta en hel del att göra precis där vi är om vi bara är uppmärksamma och lägger märke till det.
  • Kolla upp vad din kommun har att erbjuda. Det ordnas ofta aktiviteter på sommaren och många av dem som riktar sig till barn brukar vara gratis. Det är lätt att glömma bort att sådant finns när vi är så vana vid att planera utflykter till andra ställen.