Tess Waltenburg

Second hand: Att ha tålamod när jag känner ett behov av att köpa något
För ett tag sedan frågade jag på Instagram stories om det var något speciellt ni ville att jag skulle skriva om, och jag fick frågan om hur jag gör för att ha is i magen och leta second hand istället för att köpa nytt när jag känner att ett behov uppstår. Jag har lyxen av att känna att jag i de flesta fall kan hitta det jag söker begagnat. Jag kollar på Tradera, Sellpy, lokala second hand-butiker, Facebook-sidor för köp och sälj eller hör runt med vänner och bekanta. När jag behövde en vinterjacka för gravida la jag till och med upp en Facebook-status och fick napp vilket sparade mig både tid och pengar. 
 
Jag har stor respekt för att alla inte har samma förutsättningar, både när det kommer till det sociala kontaktnätet och utbudet av lokala butiker, men jag tror ändå att det finns många som hade hittat en hel del begagnat om de bara tänkte om. Jag tror även att vi behöver tänka om kring vad som faktiskt är ett behov och vad som är påhittat. Vi är så vana vid att kunna få allting direkt på beställning att vi inte ens tänker "Behöver jag verkligen den här?" innan vi köper det. Att tänka om innebär även att man blir mer kreativ med det man har hemma och det man väl hittar second hand. 
 
Den där toppen som du har tröttnat på kanske inte passar din stil längre och duken som har fått en fläck kanske känns kasserad, men de kanske å andra sidan kan få nytt liv med hjälp av växtfärgning? Tröjan som inte passar dig kanske kan få bli kläder till dina barn? Möbeln du hittade begagnad med rätt mått men fel stil kanske kan passa perfekt in i ditt hem med nya knoppar eller ny färg? För mig har tankesättet varit det viktiga, och när det ändrades följde tålamodet kring att köpa second hand liksom med på köpet. Jag har även lärt mig hur mycket roligare det är med de saker jag köper och hur mycket mer jag uppskattar dem efter att ha fått leta och längta efter dem, och det gör det så himla mycket roligare att vänta. 
 
Tycker du att det är svårt att vänta på "rätt" sak second hand? Har du några bra knep för hur man kan hantera det?
 
 
Vårt soffbord och vår sekretär - Två fantastiska möbler som jag inte hade haft i mitt hem om jag inte hade is i magen och letade second hand. Jag är otroligt glad över det. 
#1 - Helena Norberg

Hej, nu har även jag hittat till din sida, mycket trevlig blogg och jag kommer definitivt läsa mer. Vi har flera gemensamma nämnare och intressefrågor inser jag (även om vi far runt i en båt i världen och är halvgamla!) Hälsningar Helena på Projekt Sunshine/ båten Wilma

Svar: Vad härligt att höra! Tack så mycket för din kommentar, det betyder mycket med feedback :) Allt gott
Tess Waltenburg

#2 - Wilda

Jag tycker mest att det är väldigt mycket roligare att hitta det second hand, speciellt om det har tagit lite tid. Så jag har nog inte riktigt det problemet, om det inte är akut men då brukar det gå att låna av någon eller hitta något liknande det jag behöver. Jag har behövt släppa "perfekt"-tanken och använda det jag har i första hand, men det kanske också är en läxa en lär sig när det inte finns så gott om pengar. Svårare när man går åt andra hållet och är van att kunna köpa vad man vill och det som exakt motsvarar behovet.

Svar: Ja, jag känner likadant. Jag tror att det är mycket enklare att leta second hand när man inser alla fördelar med det snarare än att känna sig besviken när man inte hittar allt direkt. Jag har också börjat handla begagnat av ekonomiska skäl men har över tid snarare gjort det för att det är roligare. Det gör ju dock ändå att jag sparar pengar i det långa loppet. Stor kram fina du
Tess Waltenburg