Tess Waltenburg

#schystresande - Tips för dig som vill resa och uppleva på ett hållbart sätt
Vi i Sustainable Influencers har varje månad ett tema kopplat till hållbarhet och nu i mars har vi skrivit om #schystresande. Månaden gick snabbt förbi men jag tänkte dela med mig av tips för den som vill resa mer hållbart även om temat är över. Det finns många olika sätt att tänka hållbart när det kommer till upplevelser och resor. Jag förespråkar ofta lokal turism och #hemester för att jag tror på att bygga upp ett liv vi trivs med och att njuta i vardagen i första hand istället för att bygga upp ett stressigt liv som man måste ta en paus från. Det innebär dock inte att jag aldrig tänker resa utanför Lund, Skåne eller Sverige och det finns självklart många sätt att tänka på omvärlden när man gör det. 
 
Äpplen i Kiviks Musteris trädgårds på Österlen här i Skåne, en plats som vi ofta gör dagsutflykter till. 
 
Välj transport med omsorg 
Flyget har blivit en stor snackis på senare tid. Jag tycker att det är otroligt viktigt att tänka till kring frågan oavsett om man väljer bort flyget helt eller inte. Förstår vi flygets negativa konsekvenser så kan vi i alla fall till en början dra ner, be våra arbetsgivare att tänka om och försöka hitta kreativa lösningar. Jag tycker även att det är kul att de positiva aspekterna av att ta tåget lyfts mer och mer. I mitt podcast-avsnitt där jag intervjuade Evelina Utterdahl, som skriver under namnet Earthwanderess, pratade hon bland annat om att hon inte blir jetlaggad, att hon har en helt annan utsikt från tåget och att hon stannar i byar och städer hon aldrig hade fått uppleva annars. Så himla gött och viktigt att lyfta! Hennes konto kan varmt rekommenderas för er som är intresserade av resor och klimat. 
 
Vackra Tanum Strand på Västkusten, en av de många vackra platser jag har rest till utan att flyga. 
 
Stötta lokala aktörer som tänker på miljön och ger tillbaka till lokalsamhället 
Oavsett om du turistar i din egen stad eller på andra platser så vill jag uppmuntra dig att tänka lokalt och ge tillbaka till de som bor och verkar i staden. Det kan till exempel vara genom att fika på ett café startat av någon av lokalinvånarna, att bo på ett annorlunda hotell som bara finns där eller besöka muséer och småskaliga hantverkare. Var kreativ och utforska det som är unikt där just du befinner dig. Leta upp ställen som använder lokala och ekologiska råvaror i sin matlagning. Det kan ge mer både till de som bor där och din egen upplevelse. 
 
Till vänster Truefood och till höger Patisseriet, två lokala aktörer i Lund som jag besöker regelbundet. 
 
Stressa inte - Det är okej med luft i schemat 
Jag har tidigare rest med långa listor på saker jag bara måste hinna med och flängt hit och dit för att hinna med allt. Även om jag fortfarande blir peppad och kommer på massor av saker jag vill se och göra försöker jag lämna mer luft i schemat och vara okej med att allting inte blir som tänkt. Det blir även mer av ett äventyr när jag har tid att stanna upp, se saker och kika in på ställen jag inte hade besökt annars. Att uppleva och se nya saker är fantastiskt, men det ska inte bli en stress. 
 
Mitt i ett solrosfält i Lund förra året som jag hittade av en slump när jag åkte buss. Foto av bästa Nils Sjöholm
 
Vill du läsa mer om lokal turism och hållbart resande? Spana in min kategori Lokal turism - Skåne där jag delar med mig av tips och inspiration. 
#1 - Therez

Väldigt mysigt och nyttigt inlägg! <3

Svar: Tack fina du! Vad glad jag blir <3
Tess Waltenburg