Tess Waltenburg

Fashion Revolution Week 22 - 28 April - Who made my clothes?
Den här veckan är Fashion Revolution Week, en vecka då vi uppmärksammar det problematiska med dagens modeindustri genom att fråga oss själva "Who made my clothes?". Att producera kläder har konsekvenser både för miljön, människorna som arbetar med det och oss själva. Det är något som vi alla handlar, även om mängden varierar, och något vi alla kan tänka mer medvetet kring. 
 
Visste du till exempel att ett kilo bomull i snitt kräver 10 000 liter vatten vid produktion, att vi i Sverige köper drygt 13 kilo nya textiliter och kläder per person och år och att nästan en tredjedel av det som köps inte används (Källa Naturskyddsföreningen)? Som om de miljömässiga aspekterna inte var nog så har modeindustrin en otrolig påverkar på social hållbarhet. Intiativet Fashion Revolution startade till exempel som en reaktion mot katastrofen i Bangladesh den 24 april 2013 då 1138 personer dog och 2500 skadades (läs mer här). Ingen borde skadas eller sätta livet till för att producera våra kläder. 
 
Så hur kan vi vända på detta? Att fråga oss själva frågan "Who made my clothes?" är en bra start. Kolla upp de märken du handlar från och ta reda på vilket ansvar de tar. Johanna Nilsson har många guider på sin blogg slowfashion.nu som är väldigt läsvärda för er som vill veta mer. Att handla med omsorg, välja plagg som är schyst producerade, handla mer second hand och laga det vi redan har är en bra start för en medveten garderob. Helt enkelt att behandla kläder som de goda vänner de faktiskt borde vara och ha glädje av dem istället för att låta dem ligga ledsna på botten av en garderob. 
 
Hakar du på Fashion Revolution? Vad är dina tankar kring detta?
 
Fotograf: Mathilda Ahlberg 
 
Om du vill läsa mer om mina tankar kring hållbart mode får du gärna spana in det här inlägget, mitt instagram-konto eller den här vloggen: