Tess Waltenburg

Att lära sig att älska sig själv
Det är sorgligt att rubriken ska vara just det den är. För mig har det verkligen varit så. Jag har fått lära mig, steg för steg och bit för bit, att acceptera och älska mig själv. Det borde ju egentligen vara det mest självklara som finns. Jag har istället trevande fått öva mig på självkärlek och snubblat på vägen i självhat och självkritik. 
 
Tänk om vi hade lagt all tid och energi som många av oss tyvärr har lagt på att hata oss själva på något annat istället. Som våra drömmar och vår glädje. Att försöka göra skillnad i världen. Att få oss själva och personer i vår närhet att må bra. Tänk vilken underbar värld vi hade kunnat leva i. 
 
Det låter kanske konstigt att öva sig på sjävkärlek. Vad innebär det egentligen? För mig handlar det helt enkelt om att känna efter hur jag faktiskt mår, vad jag faktiskt behöver och lägga till saker i mitt liv som får mig att må bra. Ibland är det glad musik, ibland är det en fika med en vän, ibland är det ett yogapass, ibland är det att diskutera spännande idéer med likasinnade, ibland är det att göra en utflykt med familjen.
 
Det är ofta små saker som jag kan lägga till för att en tuff dag ska kännas lite lättare och för att påminna mig själv om att andas mellan varven. Jag tror framförallt att det vi måste öva oss på är att fråga oss själva vad vi verkligen vill. Och att också säga nej till saker och till och med relationer som inte ger oss någonting. Det handlar självklart inte om att allt ska vara enkelt hela tiden, utan snarare att vi är värda mer än att vara fast i saker som får oss att må dåligt på ett mer långsiktigt plan. 
 
Vad kan du göra för dig själv idag? Vilka behov och drömmar har du som du skjuter åt sidan? Finns det något du kan göra för att öppna fler möjligheter för dig själv? Vad mer är möjligt i just ditt liv? Att fundera och känna efter gör en mer medveten om vad som faktiskt är viktigt för en. Att jag påbörjade min minimalistiska resa på riktigt var just för att jag ville ha mer tid för det som faktiskt betyder något för mig. Att använda Konmari-metoden fick mig att fundera över vad som faktiskt är viktigt i mitt liv och lära mig att prioritera det på ett annat sätt, och det är jag otroligt tacksam över. 
 
#1 - Wilda

Så viktig och bra text! Tack för att du berättar. <3

Svar: Tack fina du! Dina ord betyder så otroligt mycket <3
Tess Waltenburg

#2 - Malin

Känner igen det där, men du är jättefin ☺️

Svar: Tack fina du :)
Tess Waltenburg

#3 - Jennifer Sandström

Vilket fint inlägg, detta kan jag känna igen mig i. Och en bra påminnelse <3

Svar: Tack snälla du! <3
Tess Waltenburg

#4 - Sandra

Vilket fint inlägg. Det är viktigt att älska sig själv också för att orka göra saker för andra som man älskar och håller kär <3

Svar: Ja, precis. Har man ingen energi och kärlek själv så är det svårt att ge till andra <3
Tess Waltenburg

#5 - Helena Roth

Ja du... långt ifrån ensam har du den vägen vandrat (även om det ofta kan kännas som om man vandrar den just ensam). Själv har jag verkligen upplevt ett skifte i mitt liv, ja, flera stycken egentligen, som alla kan härledas till just min förmåga att älska och hedra mig själv. Nu gör jag det, i stort, även om jag faller emellanåt. Mänskligt, är det, och när jag gör det så kramar jag om mig och "styr mig tillbaka upp ur diket igen" liksom.

Kram på dig!

Svar: Så klokt skrivet. Det där med att styra sig själv upp från diket tror jag är viktigt, att det inte ligger på någon annan. Stor kram!
Tess Waltenburg

#6 - Christine

Vilka kloka tankar du delar med dig av. Det är så otroligt viktigt att varje dag vända blicken inåt och vara tacksam för sig själv. <3

Svar: Tack fina du! Ja, det är verkligen viktigt <3
Tess Waltenburg

#7 - Therese Carlsson

Känner igen det där =) fin blogg du har =)

Svar: Tack fina du! :)
Tess Waltenburg

#8 - Maria

Visst är det svårt att acceptera sig och så konstigt att det ska vara just svårt. Tror jag kommer arbeta med det hela livet i nån form. Väldigt bra skrivet.

Svar: Ja, det är tyvärr något man måste jobba på, även om det borde vara självklart. Tack för din kommentar, det betyder mycket!
Tess Waltenburg

#9 - Josephine i Bryssel

Tack för tipset om Konmari. Jag har fört det vidare på min FB-sida.

Svar: Konmari är toppen tycker jag! Jag hoppas att du också kan få glädje av det :)
Tess Waltenburg

#10 - Josephine i Bryssel

Jag har skrivit mycket kring det temat i kategorierna "mobbning och revanch" samt "filosofiskt" genom åren. "Lesson repeated until learned" - så sent som nu i början av oktober fick jag återigen en hård lektion. Gammal skit som upprepade sig men som också lärde mig otroligt mycket. Jag ska försöka att skriva om det inom kort. Om "assertivitet" och vikten av att kunna kommunicera ärligt och öppet.

Svar: Det låter väldigt viktigt Josephine. Jag ser fram emot att läsa det. Tack för din kommentar!
Tess Waltenburg