Tess Waltenburg

Vad kan du göra för en mer hållbar höst och vinter?
Nu har vi precis firat en och ska snart fira ännu en av våra mest köpstarka högtider: halloween och jul. Det är även två perioder då det köps väldigt mycket engångsprodukter, kostymer, material till inslagning och dekorationer. Ovanpå det har vi black friday som innebär extrem överkonsumtion av prylar. Men vet ni? Det behöver inte vara så och det finns massor av härliga pyssel man kan göra för en mer hållbar höst och vinter. 
 
Jag är en av de influencers som står bakom initiativet White Monday och jag är väldigt stolt över det då jag hoppas på att kunna inspirera så många som möjligt att tänka cirkulärt och använda det de redan har istället för att köpa överflödiga saker bara för att det är billigt. Det finns massor av inspiration för kreativa pyssel på till exempel instagram och många av våra influencers i Sustainable Influencers tipsar om sina bästa knep under vårt tema #enhållbarjul i november. Här är några konkreta tips för att dels boosta kreativiteten och samtidigt vara snäll mot plånboken och miljön den här säsongen:
 
- Ta till vara på det du har hemma och det som finns i naturen. Nu finns det fortfarande höstlös och kastanjer, gör något kul med det. Eller kan du kanske pyssla med tomma burkar eller förpackningar med barnen? Kan du gå igenom gamla pysselförråd och använda tygrester, knappar, färgklickar eller pappersmaterial. 
 
 
- Passa på att laga, upcycla eller handla second hand. Kan ett trasigt plagg bli en utklädnad? Eller kan du kanske hitta något second hand som dels inte belastar miljön men där pengarna även går till något bra? Om du har saker som du verkligen vill laga för att använda länge är det ett perfekt tillfälle att lägga pengarna du sparar på att inte överkonsumera på att t.ex. skicka plaggen till Repamera
 
 
- Gör saker med dina nära och kära! Fokusera på upplevelser istället för saker och lägg pengarna på något gott ni kan äta tillsammans, en tågresa till någon mysig plats i närheten, ett spel ni kan spela ihop eller inträde till en julmarknad. Fixa en upplevelsekalender till barnen där ni gör någon mysig aktivitet eller pysslar tillsammans varje dag. Bara fantastin sätter gränserna! 
 
 
Har ni några fler tips på hur vi kan leva mer hållbart och tänka cirkulärt istället för att överkonsumera? Jag vill väldigt gärna höra era idéer! 
#1 - Jessica

Åh älskar julen, underbar högtid 😀

Svar: Verkligen! Det finns så mycket man kan göra på ett hållbart vis :D
Tess Waltenburg

#2 - Josephine i Bryssel

> Slå in julklappar i tidningspapper, eventuellt dekorera med ditmålade röda och vita hjärtan.
> Återanvänd fönsterkuvert (A5 och större) från företag och myndigheter - tejpa för en bit papper där du skriver den nya addressen, tejpa igen öppningen. Tejpen är förstås mindre miljvänligt men ett stadigt kuvert kan återanvändas på det viset många gånger - likaså jiffy-påsar och kartonger.
> jullykta : fäst en konservburk stadigt i en arbetsbänk och ta en grov spik och spika sedan massor hål antingen helt spritt eller i mönster och bilder. När det är mörkt sätt i ett tjockt ljus - jättefint sken. Arbetshandskar kan vara bra för att skydda fingrarna.
> släng inte kellogskartonger, rena pizza kartonger m.m. till pappersinsamlingen. Ta tillvara kartongen och gör t.ex. vykort, riddarborg till barnen, som stöd i brev med känsligt material som inte får vikas och massor med annat. Ett material som kommer väl till pass oftare än man tror!

Svar: Tack för superbra tips! Gå gärna med i nätverket och tipsa även där :D
Tess Waltenburg

#3 - Stella Scott

Byta saker/kläder dag är en bra grej. Jag köper sällan nytt, men kan gå i affärer för inspiration. Sedan återanvänder jag det jag har eller kör second hand.

Annars kan en ju kolla av om shoppingen är för att fylla ett inre tomrum och ta hand om det istället... 🙃

Svar: Verkligen kloka tankar Stella! Jag tror mycket på att gå till botten med varför man känner behovet av att shoppa :)
Tess Waltenburg