Tess Waltenburg

Investera i dina drömmar istället för att lägga pengarna på onödiga prylar
Har du någon gång slagits av hur mycket pengar du har lagt på prylar du endast har använt enstaka gånger eller inte alls? För mig skedde en stor förändring i mitt sätt att se på pengar när jag insåg vad tiden var värd och vad jag hade kunnat lägga pengarna på istället. Jag började räkna på hur många arbetstimmar jag "bytte" saken mot. Var den värd X antal arbetstimmar? En arbetsdag? Kanske till och med en arbetsvecka eller månad? 
 
"Life would not seem short if we valued time as much as we value money"
- Mokokoma Mokhonoana 
 
Precis när jag hade börjat skriva det här inlägget snubblade jag över citatet ovan. Jag tycker att det är så himla sant. Jag tycker även att det ligger mycket i uttrycket "tid är pengar". Vi betalar ju för det vi köper med de timmar av vårt liv vi lägger ner på att jobba ihop pengarna det kostar att köpa den där saken. Vi väljer bort att kunna göra saker för att lägga till ännu en pryl till våra växande samlingar och sedan jobbar vi hårdare för att kunna konsumera ännu mer. Sedan köper vi kanske alldeles för mycket hämtmat eller till och med en ny bil för att vi inte har tid att laga mat eller åka kollektivt. 
 
Det här har blivit så normaliserat att vi inte ens tycks tänka på det. Jag menar verkligen inte att alla kan gå ner i arbetstid trots minskad konsumtion, men jag tror att det är en chockerande stor andel av oss i Sverige som hade kunnat frigöra väldigt mycket mer tid genom att se över sina konsumtionsvanor. Då hade vi kunnat investera både vår tid och våra pengar i vårt eget faktiska välmående istället för att slösa bort allt vi har på saker som bara blir skräp i våra hem. 
 
Hur tänker du kring tid och konsumtion?
 
#1 - Lonelyfield

Jag är helt inne på samma tankar. Min stora dröm är på väg att förverkligas - att ta över mitt föräldrarhem. Vilket innebär ett större banklån... Förhoppningsvis när jag får grepp om vilka utgifter gården har och vilka inkomster den skulle kunna ge så vet jag också hur mycket jag måste jobba för att få ihop det. Jag har aldrig konsumerat prylar speciellt mycket. Istället kan en säja att jag konsumerat sparande. Och eftersom sparade pengar ger en trygghet är det jobbigt att släppa en heltidsinkomst. Minskad inkomst ger färre pengar att spara, inte minskad konsumtion för mig.
Det är svårt att försörja sig på en liten gård idag. Men även om timpengen på jobb hemma är betydligt lägre än timpengen att jobba borta hoppas jag att få till det bra nog för att kunna jobba mindre borta. Att jobba hemma är inte bara en inkomst utan en dröm och en livsstil.

Svar: Så spännande! Det är en utmaning att ställa om sin livsstil efter sina drömmar men det ger ju så otroligt mycket också. Vad modigt av dig att våga satsa på din dröm. Heja dig!
Tess Waltenburg

#2 - Christine

Vilka kloka tankar!! Tack för att du får mig att reflektera över detta. Jag konsumerar inte särskilt mycket och när jag gör det så blir det mycket second hand. Jag och min man brukar köra en runda varje lördag på loppis. Ibland hittar vi nåt och ibland inte. Allt har en tid och plats att komma in i mitt liv. Kram <3

Svar: Tack fina Christine för din kommentar! Det låter som att ni har hittat ett bra sätt som passar för er. Det finns ju så många härliga saker att hitta begagnat. Kram
Tess Waltenburg

#3 - Helena Roth

"Jag måste jobba över så vi har råd att åka på den där utlandssemestern så att vi får 2 veckor tillsammans och bara kan vara"....
Mmm. Eller så går du ner i arbetstid, och sant, då har ni inte råd med en utlandssemester men ni har tid att "bara vara" tillsammans kanske varje dag hela året eller åtminstone varje vecka.

Den tanken har slagit mig mången gång.

Svar: Ja, precis så! Vilket spot on exempel! Vi behöver nog alla de där tankeställarna ibland men är så uppe i ekorrhjulet att vi knappt hinner stanna upp och tänka. Där tycker jag att din blogg också bjuder på viktiga påminnelser. Tusen tack för det fina Helena!
Tess Waltenburg

#4 - Charlotte

Tess, när jag skilde mig för några år sedan, gav jag bort nästan allt jag hade. Hela mitt bibliotek, möbler, kläder. Jag sparade två kartonger - en med fotoalbum och en med gamla dagböcker. Slängde till och med mitt arkiv - alla de artiklar jag sparat genom decennierna. Och livet kändes lättare. Idag lever jag i en samborelation igen. Vi är två mycket vuxna personer som bor i en två, utan särskilt mycket prylar. Det räcker det som är. En del tycker det är spartanskt... men inte jag. Lagar nästan all mat hemma, mycket från grunden och försöker minimera slänget. Och idag har jag faktiskt svårt att hitta prylar jag vill ha - jag letar inte heller. Så när jag köper något försöker jag hitta hållbara leverantörer - eller köpa second hand. Jag tycker att jag lever ett mycket rikt liv!

Svar: Åh, vilken fin berättelse Charlotte. Det värmer verkligen i hjärtat att läsa att du verkar ha hittat ett sätt att leva som passar dig och ger dig glädje. Livet är ju på tok för kort för att spendera på att jobba ihjäl sig för att köpa alldeles för mycket prylar som vi sedan ska ta hand om. Det låter verkligen som att du lever ett rikt liv. Stor kram!
Tess Waltenburg

#5 - Wilda

Jag resonerar precis så här. Det är nog lättare för mig eftersom jag aldrig haft speciellt mycket och därför värderar varje sak och varje krona på ett annat sätt än den som har mycket av det. Och jag har aldrig behövt behålla en status av vad jag äger, som andra kan vara fast i. Men jag håller verkligen med. Jag önskar att vi tog mindre för givet.

Svar: Ja, precis. Jag har väldigt goda förutsättningar generellt men har också varit i situationer då jag både har mått väldigt dåligt och haft väldigt dåligt med pengar, så även om jag inte alltid har haft det så så sitter tankesättet kvar och jag respekterar verkligen pengar. Tack för din kommentar <3
Tess Waltenburg