Tess Waltenburg

En hållbar jul - Tips på mer hållbara och miljövänliga gå bort-presenter
När vi pratar om att vi inte vill ha onödiga prylar får vi ofta höra "men kan jag bara få köpa något litet?". Just det där "men något litet" är det stora problemet för oss då det lätt blir saker som bara blir liggandes, men samtidigt har jag också självklart full förståelse för att alla inte kan ordna något stort trots att de vill ge bort en gåva. Så hur kommer man runt det?
 
Jag har inget emot att få en upplevelse eller pengar skänkta till välgörenhet, men jag förstår trots det att många fortfarande vill ge en "riktig" gåva. Här är några tips på saker som är snälla mot planeten och andra människor och som förhoppningsvis även kommer till glädje för mottagaren istället för att bli liggandes i ett hörn:
 
- Ätbara presenter
Har du en släkting som älskar choklad? Gillar du att baka eller fermentera? Vill du kanske ge bort en färdig bakmix så att mottagaren kan göra något själv? Ätbara gåvor kommer nästan alltid till användning och går att göra både roliga och fina med lite fantasi. Här kan ni se några produkter jag har köpt för att ge bort nu under julen: strutar med tryfflar från Malmö Chokladfabrik och praliner och chokladkakor från Österlenchoklad. Det här är något jag själv gärna hade fått som present...
 
 
 
- Förbrukningsdetaljer som ljus och tvålar
Det finns många hållbara alternativ till konventionella badrumsprodukter som är både bra och fina. De här två hittade jag på Klotet här i Lund, en fairtradebutik som har allt från mat till barnsaker och inredning och skönhetsprodukter. Det vänstra är ett doftljus som doftar ljuvligt och det högra är en tvål. Båda känns väldigt lyxiga och jag tror att det är presenter som många hade uppskattat och fått användning av. 
 
 
- Fairtrademärkta detaljer till hemmet eller accessoarer
Det här vackra anteckningsblocket och enkla men spännande armbandet köpte jag också på Klotet som jag nämnde ovan. Anteckningsblocket är i en väldigt trevlig storlek som jag tror kan passa de flesta och armbandet är såklart hållbart producerat. 
 
 
Hur tänker ni kring gå bort-presenter? Har ni några tips och idéer som jag inte har nämnt här?
#1 - Hanna Karlsson

Vilka bra tips!

Svar: Tack så mycket Hanna! :)
Tess Waltenburg

#2 - Helena Roth

Ja, jag tänker som du. Ett träd i VI-skogen eller en get till en familj någonstans i Afrika t ex är en given gå-bort-present. Eller en egenhändigt komponerad bukett från trädgården (givet säsongen...), eller en glasburk med fin etikett fylld med mina egenhändigt torkade äppleringar. Jag stickar också disktrasor i bomulls- eller lingarn och har med som gå-bort-present. Så ätbart ja - och om inte det, så användbart, förbrukningsvaror på ngt vis.

Svar: Vilka härliga idéer Helena! Det finns så mycket trevligt och bra man kan ge som är snällt mot omvärlden :)
Tess Waltenburg

#3 - Mösstanten

Böcker ger jag gärna bort. Jag vet inte hur hållbart det räknas, men en bok kan man ha glädje av länge och den kan återbrukas många, många gånger.

Svar: Jag tycker absolut att böcker är ett bra, hållbart alternativ! Man kan ju dessutom ofta hitta böcker begagnat och som du säger ge vidare när man är färdig :)
Tess Waltenburg

#4 - irene

Tack vad fina bilder, och snyggt koncept!

Svar: Tack snälla Irene! :)
Tess Waltenburg

#5 - Sofia Hult

Min släkt aäger att vi inte ska ge julklappar. Tack för tipset om dessa julklappar tess. Men smäkter inte choxkladen för lätt i paketet?

Svar: Tack Sofia! Det låter som en jättebra idé! Jag tror inte att det är någon fara så länge den inte ställs i värme :)
Tess Waltenburg

#6 - Marias Memoarer

Bruksprodukter håller jag alltmer på! Handkräm till vintern, något ätbart etc. Istället för prylar som personen kanske inte ens behöver eller inredning om man inte är säker på att det faller personen i smaken och personen har någon plats för det.

Svar: Precis! Så tänker jag också. Vill man verkligen ge en sak så ge något som kommer till användning :) Det finns ju väldigt många finare bruksprodukter också som personen kanske inte hade köpt själv men som uppskattas och sätter guldkant på vardagen.
Tess Waltenburg