Tess Waltenburg

#enhållbarjul: Lokala julmarknader i Skåne
Det finns så himla många härliga julmarkander här i Skåne och de ger ofta tillfälle att handla småskaligt producerade presenter från lokala aktörer samtidigt som utflykten i sig blir en upplevelse att göra tillsammans. Här är ett urval av marknader här i närheten som jag tycker verkar intressanta. Alla har länkar till evenemangen där ni kan läsa mer om ni är intresserade:
 
22 - 25 november: Skånejul, Hässleholm. Under fyra dagar samlas cirka hundra småskaliga producenter och hantverkare på Hässleholmsgården för att bjuda på överdådig julstämning i historiska miljöer. 
 
30 november - 2 december: Skånska Juldagarna - Julmarknad på Bosjökloster. Köp julklapparna direkt från 80 duktiga lokala hantverkare och matproducenter i den charmiga julbutiken i den vackra slotts- och gårdsmiljön på Bosjökloster. 
 
1 - 2 december: Julmarknad på Mitt Möllan, Malmö. Alla marknader är inte ute på landet. Här har ni ett riktigt bra alternativ med lokala hantverkare och designers på mysiga Mitt Möllan om ni vill hålla er i storstaden. 
 
6 - 9 december: Tykarpsgrottans julmarknad, Hässleholm. Hur häftigt låter det inte att gå på marknad 12 meter under jord? Barnen kan dessutom få krypa in i Tomtegången i grottan och det finns utställare även ovan kord. 
 
8 december - Julmarknad med brukskonst i Löberods SlotsskyrkaSilversmide, keramik, tovade kläder, ädelstenar, naturliga hudvårdsprodukter, handstöpta ljus, träsmide, julblommor, äppelmust och mycket mer för den som är sugen på att göra en utflykt till Löberöd. 
 
11 december - Julmarknad på Yalla Sofielund, Malmö. Här hittar ni massor av unika och personliga presenter från julgotter till hantverk och möbler, kan avnjuta dagens och guidade rundvisningar där personalen visar upp hur de skapar med återbruk. 
 
19 december - Vegansk julmarknad på Sájvva, Malmö. Här är ännu ett härligt Malmö-evenemang fast på härliga Sájvva där det bjuds på vegansk mat och produkter. 
 
22 december - Årets varmaste julmarknad, Lund. Vad passar bättre på julen än att ge för att göra världen bättre? På den här julmarknaden får du möta organisationer som har stöd och hjälp till behövande som fokus. 
 
#1 - Sofia Hult

Synd man inte bor i skåne
Julmarknaderär så mysiga
Allt med julen är mysigt.

Svar: Ja, eller hur! Det finns ju självklart marknader på andra ställen i landet också :)
Tess Waltenburg

#2 - Helena Roth

Är lite nyfiken på Sájvvas veganska jul:eri - det ska jag kanske kolla in!

Svar: Ja, den är jag också sugen på! Det är ju ett underbart ställe så jag kan tänka mig att marknaden är lika härlig :D
Tess Waltenburg

#3 - Anna / Boihusbil

Åh vad underbart med julmarknader! Det är något jag missar i år (och troligen fler år...) - tycker det är riktigt mysigt och stämningshöjande att besöka julmarknader. Fint att det finns annorlunda julmarknader också, som den veganska till exempel!

Svar: Ja, det är verkligen en härlig upplevelse. Eller hur! Det är roligt att se att fler och fler marknader har hållbarhetstänk på olika sätt.
Tess Waltenburg