Tess Waltenburg

#enhållbarjul - En guide till en mer medveten konsumtion inför julen
Det finns så otroligt många saker att tänka på om man vill leva mer hållbart och det blir ännu svårare kring julen när vår redan hetsiga överkonsumtion ökar ännu mer och det dessutom är starkt kopplat till sociala sammanhang. Som en del av vår kampanj #enhållbarjul som ni kan läsa mer om i vårt community Sustainable Superheroes tänkte jag dela med mig av mina tankar och tips kring hållbarhet inför julen. 
 
Det är inte helt lätt att tänka om när man ofta står ganska ensam i det. Carys skrev ett väldigt intressant inlägg där hon tog upp hur det är att ta emot på ett hållbart sätt, vilket jag tycker är väldigt intressant i och med att många fokuserar på att ge. Här är några funderingar jag har som jag hoppas kan hjälpa någon:
 
- Våga vägra överflödiga presenter
Tänk över och våga prata om att du faktiskt inte vill ha onödiga presenter från andra, som Carys tar upp. Våga önska om det är något du faktiskt behöver och var tydlig med att du inte vill ha något annat. Våga prata med andra och förklara varför. Säg till familj och vänner att du önskar dig att umgås med dem istället för att få en massa saker du inte behöver. 
 
Att få eller ge bort en fika med en vän kan vara guld värt
 
- Tänk på vad du ger till andra 
Kommer det du köper till någon annan faktiskt komma till användning och ge personen glädje? Förr brukade jag tänka att det var snällt att ge något till alla för sakens skull. Nu är jag tvärt om och ger hellre inget alls om jag inte kommer på något personen verkligen vill ha. Om man inte kommer på något kan man alltid ge bort en upplevelse, en gåva till välgörenhet eller något ätbart vilket jag kommer skriva mer om senare. 
 
Att få mysa under en filt eller lägga tiden på att städa upp papper och organisera prylar. Vad är viktigast för dig?
 
- Undvik överflöd 
Det handlar inte om att du inte ska ha några dekorationer eller att du bara ska ha en rätt på julbordet, men försök att undvika att gå bananas på allt. Laga de rätter du verkligen vill ha och välj dekorationer med omsorg. Du kommer antagligen att njuta mer av det du har valt, stressa mindre och slippa göra dig av med massor av både mat och pynt i efterhand. 
 
Ibland kan de enklaste sakerna vara de vackraste. Att använda det vi har hemma eller som finns i naturen blir dessutom ofta väldigt kreativt och roligt. 
 
- Hitta lösningar i familjen 
Kan ni hitta kompromisser inom familjen som kan få med alla på en mer hållbar jul? Anna har bestämt med sin familj att de bara ska köpa begagnat till varandra och flera av mina vänner har bestämt med sina familjer att alla får en person istället för att alla ska köpa till alla. Även om din familj inte är lika insatt som du går det kanske att hitta något som passar de flesta och som dessutom gör att alla får presenter de verkligen har glädje av. 
 
Second hand-fyndade skor och halsduk. De som säger att begagnat är tråkigt vet inte var man ska kolla...
 
Har du några fler tankar och tips om hur man kan fira en hållbar jul? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!
#1 - Julia Lundin

Heja! Jag håller helt med dig och varför ska vi förresten fokusera på att ge bort en massa saker, ta hellre till vara tiden och umgås med varandra när man får ett par lediga dagar tillsammans.
Har nyligen hittat till din sida men jag gillar den verkligen!
Jag har själv precis startat upp en blogg med temat hållbar livsstil. Jag hoppas att kunna inspirera även den större massan till att leva mer hållbart och i bloggen får man följa min väg till det. Kika gärna in om du har tid :) https://earthwindlifestyle.com/ eller titta in på min Instagram: juliaholtens.
Tack för en fin blogg!
Hälsningar
Julia

Svar: Tack för din kommentar Julia! Jag håller verkligen med dig, och känner nästan att det blir värre och värre varje år... Vad roligt att du har startat upp en blogg om hållbar livsstil! Tillsammans kan vi göra skillnad :)
Tess Waltenburg

#2 - Matilda Berlin

Men åh! Verkligen så, så bra inägg!!! Kram <3

Svar: Tack fina du, vad glad jag blir! :)
Tess Waltenburg

#3 - Helena Roth

Du har så himla fina bilder som så oerhört väl matchar dina skrivna ord - de går i samma harmoni och ton på ngt vis. Vackert.

(Och hållbar jul - you bet!! Helt med dig på den, på alla plan.)

Svar: Åh, tusen tack fina du! Det värmer verkligen! Yes, nu kör vi hållbar jul tillsammans och peppar varandra :D
Tess Waltenburg

#4 - Anna / Boihusbil

Jag håller verkligen med om att fokus på jul (och alltid) borde vara att umgås. Vi har inte gett varandra julklappar någonsin jag och min man. Barnen skämmer vi bort... men idag oftast med en peng så de själva kan köpa/uppleva det de önskar för att inte bara köpa paket. Skulle kunna tänka annorlunda där, ska ta mig en funderare!

Svar: Ja, det blir lätt en stress som tar bort det viktiga. Jag tänker att man kan skämma bort barnen ändå fast med tid och/eller saker de verkligen vill ha och har glädje för.
Tess Waltenburg