Tess Waltenburg

#enhållbarjul: Årets julklapp - Det återvunna plagget
Alltså... Mitt i all konsumtionshets och stress och säljrekord som gör mig oerhört ledsen kommer den här fantastiska nyheten: Det återvunna plagget har blivit utsett till årets julklapp. Så himla bra! Jag ser det som ett otroligt viktigt budskap som visar på att vi är fler och fler som bryr oss. Jag ser det även som att fler och fler har insett hur roligt det är att uppdatera garderoben utan att förbruka onödiga resurser. 
 
För mig är second hand-rundor verkligen ett nöje. Det finns så himla mycket spännande att hitta och många av sakerna är ofta i bättre kvalitet eftersom de redan har klarat av en omgång innan de har blivit skänkta. Det finns dessutom många olika ställen att leta på och man kan fynda både på Tradera, i butiker eller genom att t.ex. annordna en klädbytardag. 
 
Vill du hitta mer inspiration kring second hand-outfits och att handla begagnat? Här är några grymma bloggar och konton som skriver om det och som även är medlemmar i Sustainable Influencers:
 
- Ekoliv  
 
Second hand från topp till tå: Kappa från DAY, klassisk ullsjal, bomullskofta från Erikshjälpen, boots från Loake och jeans från Diesel. Allt är fyndat i second hand-butiker eller via Tradera. 
#1 - Sofia Hult

Åh va kul jag älskar också second hand dock bara köpt plagg som gick sönder efter 1tvätt ska kolla in hos dessa bloggare tack för tipset. Ha en fin helg

Svar: Vad tråkigt att höra Sofia. Du måste verkligen ha haft otur! Jag upplever snarare att begagnade plagg ofta är av bättre kvalitet då många av dem redan har gått igenom en omgång så att säga :)
Tess Waltenburg

#2 - Ajli Müller

second hand-rundor är bääääääst!

Svar: Eller hur! I löve it! :D
Tess Waltenburg

#3 - Charlotte

Jag blir också såå glad över årets julklapp. Jag har i princip slutat köpa julklappar, möjligtvis gör jag något enkelt (som ofta går att äta). Jag blir både ledsen, utmattad och arg när jag tänker på konsumtionshetsen och hur vi våldför oss på Moder Jord. Jag köper sällan kläder, men börjar så gott som alltid med second hand - ett undantag är företag med tydlig miljöprofil som också använder återvunnet material.

Svar: Jag känner igen mig så mycket i det du skriver Charlotte. Det är verkligen oerhört tråkigt! Jag hoppas att vi kan vara många som belyser det här och skapar en positiv trend kring julen där högtiden handlar om att vara tillsammans och ha det trevligt istället för all konsumtion.
Tess Waltenburg