Tess Waltenburg

En intensiv men fantastiskt spännande tid
Det händer så himla mycket kul just nu och jag anstränger mig verkligen för att lyckas stanna upp och njuta av allt mellan varven. Vi blev nyligen nominerade till Stora Influencerpriset i kategorin "Årets innovatör" där vinnaren utses senare idag, jag har blivit intervjuad i tidningen Lundagård i den här intervjun om mitt arbete, i tidningen Hallå! Lund som släpps i nästa vecka och på tisdag ska jag upp till Stockholm för ett spännande evenemang som är hemligt just nu men som jag kan berätta mer om på måndag. 
 
Så vad händer för Sustainable Influencers då? Vi har fått en förening på plats och väntar bara på svar från Skatteverket sedan är vi good to go. Vi har fått plats på Venturelab, studentinkubatorn här i Lund, för ett tag sedan och det känns väldigt skönt att ha en plats att utgå från. Där sitter dessutom många andra spännande företag och projekt, som till exempel VÅGA och SKØN, så det är en väldigt inspirerande miljö.
 
 
När jag är uppe i Stockholm ska vi även passa på att ha en nätverksträff vilket känns väldigt roligt då det är många där jag inte har träffat än. Det är grymt kul att man kan träffa likasinnade på nätet men det känns alltid roligare att peppa och stötta varandra online när man känner personerna bakom. Vår träff i Lund var väldigt trevlig och jag ser väldigt mycket fram emot Stockholmsträffen som grymma Adrienne drar ihop. Om ni inte har varit inne på hennes nystartade blogg än kan jag varmt rekommendera den. 
 
Min fantastiska vän Mathilda Ahlberg var här för ett par dagar sedan och fotograferade mig. Alla bilder i det här inlägget är tagna av henne. Vi träffades för cirka sju år sedan för första gången och gjorde en plåtning tillsammans för portfolio när jag nyss hade börjat göra modelluppdrag och hon nyss hade börjat fotografera och sedan dess har hon plåtat mig massor av gånger, inklusive mitt bröllop och nyföddbilder när A föddes. 
 
 
Nu har podden varit uppe i några veckor och jag har hunnit släppa tre avsnitt då det senaste kom ut igår. Jag har intervjuat Johanna Nilsson om hållbart mode, Korta Datum om matsvinn och nu Henning Gillberg från Repamera om cirkulär ekonomi och White Monday. För er som inte har hunnit lyssna än hittar ni alla avsnitt här eller där poddar finns. 
 
Jag känner att jag börjar "hitta hem" mer och mer på mina kanaler. Det känns väldigt roligt att ha börjat med vloggar och jag har många idéer kring videos jag vill göra framöver. Min tanke är att blanda vardag, när jag sysslar med olika projekt, och guider med tips på hur man kan leva mer hållbart. Har ni några förslag på vad ni vill se mer av? Jag tar väldigt gärna emot tips och feedback. Ni hittar min kanal här, jag skulle bli väldigt glad om ni vill prenumerera ifall ni gillar det ni ser. 
 
#enhållbarjul - Tips på mer hållbara och miljövänliga gå bort-presenter
När vi pratar om att vi inte vill ha onödiga prylar får vi ofta höra "men kan jag bara få köpa något litet?". Just det där "men något litet" är det stora problemet för oss då det lätt blir saker som bara blir liggandes, men samtidigt har jag också självklart full förståelse för att alla inte kan ordna något stort trots att de vill ge bort en gåva. Så hur kommer man runt det?
 
Jag har inget emot att få en upplevelse eller pengar skänkta till välgörenhet, men jag förstår trots det att många fortfarande vill ge en "riktig" gåva. Här är några tips på saker som är snälla mot planeten och andra människor och som förhoppningsvis även kommer till glädje för mottagaren istället för att bli liggandes i ett hörn:
 
- Ätbara presenter
Har du en släkting som älskar choklad? Gillar du att baka eller fermentera? Vill du kanske ge bort en färdig bakmix så att mottagaren kan göra något själv? Ätbara gåvor kommer nästan alltid till användning och går att göra både roliga och fina med lite fantasi. Här kan ni se några produkter jag har köpt för att ge bort nu under julen: strutar med tryfflar från Malmö Chokladfabrik och praliner och chokladkakor från Österlenchoklad. Det här är något jag själv gärna hade fått som present...
 
 
 
- Förbrukningsdetaljer som ljus och tvålar
Det finns många hållbara alternativ till konventionella badrumsprodukter som är både bra och fina. De här två hittade jag på Klotet här i Lund, en fairtradebutik som har allt från mat till barnsaker och inredning och skönhetsprodukter. Det vänstra är ett doftljus som doftar ljuvligt och det högra är en tvål. Båda känns väldigt lyxiga och jag tror att det är presenter som många hade uppskattat och fått användning av. 
 
 
- Fairtrademärkta detaljer till hemmet eller accessoarer
Det här vackra anteckningsblocket och enkla men spännande armbandet köpte jag också på Klotet som jag nämnde ovan. Anteckningsblocket är i en väldigt trevlig storlek som jag tror kan passa de flesta och armbandet är såklart hållbart producerat. 
 
 
Hur tänker ni kring gå bort-presenter? Har ni några tips och idéer som jag inte har nämnt här?
Underbara Österlenchoklad i mysiga Skåne Tranås - Lokal turism i Skåne
På vår väg ut till Kronovalls vinslott passade vi på att stanna till på ett av mina favoritställen: Österlenchoklad i Skåne Tranås. De gör fantastisk hantverkschoklad och man kan både avnjuta deras produkter i deras egna café eller köpa med sig hem. De serverar kaffe från Love Coffeeroasters, ett av mina favoritställen här i Lund, och har fruktansvärt god varm choklad gjord från scratch. Ett paradis för finsmakaren och gottegrisen med andra ord. 
 
 
 
Vi tog en snabb fika när vi väl var där och handlade även med oss chokladkakor och praliner som ska bli julklappar till nära och kära. Jag föredrar att ge bort ätbara saker då det oftast kommer till glädje istället för att köpa en onödig pryl i present. Det finns massor av gott att välja på i deras sortiment och för den som vill göra sin egen variant på deras varma choklad hemma har de en mix man kan köpa. 
 
 
 
Skåne Tranås är en otroligt mysig by på Österlen och områdena är väldigt trevliga för den som vill åka runt och stanna till på olika ställen. För er som inte är i närheten kan jag dock trösta med att Österlenchoklad även har en webbshopp där jag till exempel har klickat hem världens mest efterlängtade julkalender med praliner...