Tess Waltenburg

#enhållbarjul: Handla dina julklappar second hand istället för att köpa nytt
Har ni spanat in vår kampanj #enhållbarjul? På Instagram fylls det hela tiden på med härlig inspiration och vi är många som peppar varandra för att göra det enkelt att göra mer medvetna val inför högtiderna. För er som har följt mig ett tag lär det här tipset inte komma som en överraskning: Köp dina julklappar begagnat istället för att köpa nytt. Det finns så himla mycket både i second hand-butiker, på Tradera, Blocket och köp- och sälj-sidor. Här är några tips på saker som jag har köpt till nära och kära eller som jag tycker funkar till de flesta:
 
- Böcker 
Jag har både fyndat oanvända romaner och vackra gamla böcker second hand. Det är dels väldigt billigt, dels kan det slitas med hälsan och dels finns det för det mesta väldigt mycket att välja mellan både på loppisar och i fysiska butiker. 
 
Jag hittade två Elsa Beskow-böcker under min senaste second hand-runda som jag ser fram emot att ge till mina småttingar den här julen.
 
- Leksaker 
Det varierar såklart vad som finns till försäljning beroende på var man bor, men jag tycker ofta att det finns väldigt mycket leksaker att hitta second hand. Lättare saker går att köpa via Tradera och har man inte en lokal second hand-butik med bra utbud så går det ofta att hitta andra familjer som säljer sina saker via köp- och sälj-grupper på till exempel Facebook. 
 
Den här bilen som min dotter fick i födelsedagspresent fyndade jag på Erikshjälpen för 15 kronor. 
 
- Spel och pussel 
Gillar ni sällskapsspel i er familj? Eller vill ni kanske hitta ett knopp-pussel till era småttingar? På Tradera går det ofta att hitta även väldigt specifika spel och pussel brukar inte kosta många kronor på loppisar. 
 
- Inredningsdetaljer 
Har du en vän eller familjemedlem som älskar ljuslyktor? Som gillar att duka med färgglada dukar? Eller som har en grej för pinnstolar? Det mesta går att hitta second hand, och om det är fel färg och du är lite pysslig går naturmaterial att färga och möbler att måla. Bara fantasin sätter gränser! 
 
Jag är kär i våra vackra loppisfyndade koppar som är handmålade från märket KPM. Om jag inte minns fel betalade jag 15 eller 20 kronor inklusive fat. Mässingsljusstakarna bakom är också en klassiker som är en väldigt bra present till den som gillar den stilen. Varför inte med några svanen-märkta ljus till?
#enhållbarjul: Handla dina presenter från lokala och små företag
Inför julen finns det massor av reklam för shopping av massproducerade produkter online och i köpcentrum. Men det finns faktiskt också väldigt många bra tillfällen att handla lokala presenter som är producerade av småföretagare. Att stötta små verksamheter hjälper dels en person att kunna försörja sig på sin dröm och det är ofta mer hållbart då produkterna inte har fraktats fram och tillbaka över jordklotet. 
 
Ett sätt är att gå på julmarknader i närheten. Det finns ofta evenemang på Facebook eller på kommunens hemsida. Annars finns det en hel del fint att hitta online, och jag tänkte tipsa om några av mina favoriter här:
 
- Österlenchoklad 
Jag har både tipsat om deras fysiska butik och webbutik innan, men det tål att upprepas. Här får ni verkligen helt fantastisk hantverkschoklad som definitivt kommer till glädje för mottagaren. Den här adventskalendern, med en pralin för varje dag fram tills julafton, är dessutom rena drömmen för oss chokladälskare...
 
 
 
- Tänd ett ljus UF
Jag hittade det här ungdomsföretaget på Instagram som säljer ljus av återbrukade ljusstumpar och tycker att idén är så himla bra. Det känns hur bra som helst att både stötta återbruk och ett litet företag på samma gång. 
 
 
- Mera Leva 
Här är ännu ett grymt tips för dig som vill ge bort ljus till nära och kära. Mera Leva återbrukar också stearin och gör härliga ljus i olika färger. 20 kronor per ljus går dessutom till Barncancerfonden. Både återbruk och välgörenhet på samma gång, så himla bra! 
 
 
- Stella Sews
Känner du någon som vill börja leva mer hållbart? Bästa Stella, som även har bloggen hildebrandliving.com, gör fantastiska produkter för den som vill komma in mer i zero waste-tänket. Att de dessutom är väldigt fina är ännu ett plus. 
 
 
- Keep Jar 
Jag har haft turen att lära känna fantastiska Annamaja som har Keep Jar och kan säga att hon inte bara är en grym designer och entreprenör utan även en underbar person. I hennes shop hittar du massor av härliga presenter för den som vill leva mer hållbart, bland annat underbara vantar av restgarn och ett startkit för den som vill göra om barnmatsburkar till nappflaskor. Så himla bra! 
 
 
Har du några grymma tips på småföretag som finns att hitta online? Dela gärna med dig i kommentarsfältet. 
Två energigivande dagar i Stockholm med mingel på Aktuell Hållbarhet, nätverksträff med Sustainable Influencers och intervju med Karolina Skog
I tisdags gick jag upp tidigt på morgonen (eller enligt vissa när det fortfarande var natt) för att ta tåget till Stockholm och närvara vid ett mingel med Aktuell Hållbarhet för att fira att jag är en av personerna på deras lista "33 under 33". Det var verkligen en upplevelse att få träffa alla inspirerande människor som närvarade och jag hade även med mig världens bästa gäst: Annamaja som driver zero waste-märket KeepJar
 
 
 
I onsdags hade jag också många roliga saker planerade. Jag intervjuade Karolina Skog för ett kommande poddavsnitt, plåtades av grymma Yuliya som driver flowstorm.se, gick på second hand-runda med bästa Adrienne och avslutade kvällen med ett nätverksmingel med Sustainable Influencers. Förutom Adrienne var Ila som driver Morotsliv, Denice som driver Plånbokssmart och Johanna som driver HeartlyGreen med. Det var två väldigt roliga dagar med många nya intryck och idéer. 
 
 
 
I torsdags släppte jag ett nytt poddavsnitt med fantastiskt inspirerande Ida Ginman som säljer miljövänliga och grymt fina prints under namnet Kinder Prints. Ni hittar det här eller där poddar finns. Jag passade på att göra en vlogg där ni får följa med behind the scenes på allt spännande jag har gjort. Ni hittar den här och jag skulle bli väldigt glad om ni vill prenumerera om ni gillar det ni ser: 
 
 
Ni som vill läsa mer om vad jag har för mig just nu får även gärna läsa artikeln om mig i Hallå Lund som släpptes häromdagen. Ni hittar den här