Ett sätt att dra ner på matkostnaderna om man vill äta växtbaserat är att göra egen havre- och nötdryck istället för att köpa färdig. Havredrycken blir extremt mycket billigare än att köpa i butik och det spar på miljön då förpackningen inte behöver produceras och vätskan inte behöver fraktas. Jag köper dock ändå färdig ibland i och med att den är vitaminberikad. Det här receptet använder jag när jag gör egen:
 
Ingredienser:
3 dl havregryn
15 dl vatten 
3 msk neutral olja 
En nypa salt 
 
Mixa, sila av och tappa på flaskor. När jag gör nötmjölk brukar jag använda det här receptet. Har ni gjort egen havredryck? Vad tyckte ni om det? 
 
För er som är i Lund och vill besöka ett mysigt veganskt ställe kan jag varmt rekommendera True Food som ligger i samma byggnad som saluhallen. Utöver comfort food i form av till exempel burritos och burgare har de även Lunds bästa kaffe från Love Coffee Roasters, raw food bakelser och goda drycker från till exempel Naturfrisk. 
 
Vi har hämtat mat därifrån en gång tidigare men den här gången satt vi på deras uteservering. Jag tog en dagens som var bakad sötpotatis med vegansk skagenröra och tempeh-"bacon". Efteråt drack jag en fantastiskt god frappe och åt en banan- och matchacheesecake. 
 
 
Där en dansbana låg en gång i tiden finns vårt smultronställe för plockning av ramslök i Trelleborgs kommun. Häromdagen tog vi med oss fika och åkte ut en sen eftermiddag. Jag och barnen hängde mest på en filt medan J och hans vän plockade. Bladen har använt till oljor och pesto, knopparna ska vi pickla och några vackra blommor fick följa med hem och pryda vårt kök i en vas. Vi kanske gör risotto någon dag också. 
 
Förutom plockningen var det en väldigt mysig utflykt till en härlig miljö. Det gör mig verkligen gott att komma ut i naturen även om det bara blir en kort stund. 
 
Har ni varit ute och plockat ramslök i år?