Tess Waltenburg

Två sorters veganska smörgåstårtor
Min äldsta fyllde två i februari och på grund av olika sjukdomar blev kalaset av först förra helgen. Jag har aldrig gjort smörgåstårtor innan men fick för mig att göra två olika sorter. Det var skönt att bjuda på något som gick att ordna dagen innan. Resultatet blev väldigt lyckat och gästerna verkade gilla det (trots att jag var ensam om att äta veganskt). Jag testade mig fram så jag har tyvärr inga recept med exakta mängder men tänkte dela med mig av vad jag hade i. Båda är gjorda av vanligt rostbröd som jag skar av kanterna på. Tips! Dela kanterna och rosta i ugn med lite olja för att göra krutonger som går att ha till soppa eller sallad. 
 
Första smörgåstårtan, skagenstyle
 
Röra 1: 
Tofu som marinerades i citron, vitlök, paprikapulver och salt under natten. Häll bort och krama ur all överflödig vätska innan du gör röran. 
Svart tångcaviar 
Citronmajonäs
 
Röra 2:
Avocado 
Hackad rödlök 
Röd tångcaviar 
Citronmajonäs
Dill
 
Dekoration:
Svart och röd tångcaviar. Citronmajonäs. Blandade grönsaker. Pepparrotsklickar. 
 
 
Andra smörgåstårtan, typ ost/skinka/pastej
 
Röra 1:
Kidneybönor 
Smörgåsgurka 
Grönsaksfond 
Rökt salt 
Lite svartpeppar 
 
Röra 2:
Vita bönor 
Smakneutral rapsolja 
Salt 
Pepparrot
 
Dekoration: 
Den vita bönröran. Jag använde ingen (äggfri) majonäs men det kan nog också passa. Vegansk rökt ost (jag använde Violifes) och vegansk rökt korv (jag använde en från Astrid och Aporna). Blandade grönsaker. Pepparrotsklickar. Klickar av kidneybönsröran.