Tess Waltenburg

Bohemiska second hand-detaljer till nya lägenheten och mina tips för att hitta det du letar efter begagnat
Vi har flyttat till Lund! Eller ja, vi har kört två rundor med skåpbil och bor lite på båda ställena ett tag till men vi börjar känna oss hemma. Jag kommer från Lund så jag hittar redan runt bra i staden vilket känns skönt. För mig handlar det dels om att utforska staden lite på nytt men framförallt om att bo in mig i vår nya lägenhet och att få den att kännas som vår. 
 
Det har bland annat inneburit en del second hand-shopping för min del. Jag har framförallt köpt roliga detaljer till hemmet och har hittat en hel del fint på både Erikshjälpen och Emmaus här i stan. Utöver småsakerna köpte jag även ett soffbord som ni ska få se senare när vi har hämtat upp det. 
 
En liten korg och ett vackert silverarmband följde med mig hem igår tillsammans med en filt från Klippan som jag fyndade för 35 (!) kronor. 
 
Jag handlade en hel del second hand innan och tyckte att det var väldigt roligt att gå runt och leta efter guldkord, men det har inte blivit av särskilt ofta de senaste åren då det har hänt mycket i vårt liv. Nu börjar jag hitta tillbaka till det och påminns om hur roligt jag faktiskt tycker att det är. Det finns ju så mycket fint och bra att hitta utan att köpa nytt. Att hemmet och stilen får en personlig touch och att det är mycket bättre för miljön att handla begagnat gör ju inte saken sämre. 
 
En badrumsmatta, några galgar, ramar och en mjuk förvaringskorg fick följa med mig hem från Erikshjälpen och Emmaus idag. 
 
Men hur gör man för att faktiskt hitta saker man tycker om när det finns så himla mycket blandat att välja på? Många butiker har blivit väldigt bra på att organisera upp sakerna så att det blir överskådligt, men det krävs såklart alltid lite tricks för att hitta bra saker när det bara finns en (eller få) av varje. Här är några tips på vägen:
 
- Fundera över vad som är din stil 
Om du vet vad du gillar, t.ex. färger och material som är lätta att se även när du inte ser hela plagget eller saken, så blir det lättare att hitta det som faller just dig i smaken. Om du handlar via Tradera är ett tips att hitta antingen märken eller material du gillar för att enklare kunna söka upp det du letar efter. 
 
- Skriv upp vad du är ute efter innan du börjar handla 
Är det ett speciellt plagg du vill ha? Ett specifikt material eller en viss funktion? En färg som passar ihop med något annat i ditt hem? Man kanske inte kan vara extremt specifik när man handlar second hand, men om man vet vad ens viktigaste krav är blir det lättare att sålla.
 
- Se över olika sätt att handla begagnat 
Loppisar och second hand-butiker är ofta de ställen som har mest saker, men det går även att göra superbra fynd på Tradera, Blocket, i köp- och säljgrupper på Facebook eller på klädbytardagar. Testa dig fram och hitta dina favoriter. 
 
Grågrön linnekjol från GANT som jag har köpt via Tradera, Levi's-jeansjacka köpt via Sellpys Tradera-butik och ett ärvt silverarmband från min mamma. 
 
Jag har till exempel letat en hel del efter plagg i linne den senaste tiden. Då tycker jag att Tradera har varit guld värt för att jag har sluppit gå runt i butik och läsa varje material-lapp. Det går väldigt snabbt att få upp olika alternativ och min upplevelse är att det ofta finns en hel del linneplagg i olika storlekar. När jag letar efter detaljer till hemmet är jag mest ute efter en viss stil, t.ex. mörkt trä, grå textilier eller mässing. Då håller jag utkik efter det och försöker göra en bedömning av kvaliteten när jag har hittat något jag fastnar för. 
 
Handlar ni second hand? Har ni några bra tips och råd? Dela gärna med er i kommentarsfältet. 
#1 - sarah

åh fina bilder

Svar: Tusen tack fina du!
Tess Waltenburg