Tess Waltenburg

AB Småland - En avslappnad oas med hållbarhetstänk mitt i Malmö
På gågatan i Malmö, väldigt nära Triangeln, ligger ett ställe som ligger mig varmt om hjärtat: AB Småland som är ett livsstilskoncept med hållbarhetstänk och en mysig, avslappnad atmosfär. Ni har kanske läst om det förr här men det tål utan tvekan att nämnas mer än en gång. I deras sortiment finns väl valda barnplagg, leksaker, inredning, växter och kläder för den som vill välja sina köp med omsorg. 
 
 
 
När A låg i magen var en mintgrön speldosa från Ferm Living det första vi köpte, och den kom just härifrån. Jag har dock sällan handlat när jag är där, jag har hittills mest gått dit för att gå hem med en ny dos inspiration och njuta av deras fika. De har massor av gott, både när det gäller mat och sötsaker, och erbjuder bra alternativ för veganer samt andra med specialkost. Maten är i största möjliga mån närproducerad och/eller ekologisk. 
 
 
 
 
Allt på AB Småland känns väldigt genomtänkt, det vilar en känsla av omtanke över varje liten detalj och jag blir till och med inspirerad av utrymmet utanför toaletterna (som ni kan se på bilden ovan). Jag gillar att stötta lokala butiker och det gör mig väldigt glad när de även har ett hållbarhetstänk. Utöver butik och café erbjuder de även workshops med jämna mellanrum. För den som inte har vägarna förbi Malmö har de även en webbutik med inredning. 
 
Har ni besökt AB Småland? 
 
 
 
Tre av mina favoritcaféer i Malmö och Lund
Ni som har följt mig ett tag har lagt märke till att jag älskar att stötta lokala företag, och då ofta inom mat eller upplevelser. Att jag och min man, som är kock, har ett gemensamt intresse för mat var en av de saker som förde oss samman. Vår första riktiga utflykt tillsammans var faktiskt till Stenshuvud där vi var hela familjen nu häromdagen. Tiden går fort! Men tillbaka till rubriken och det jag skulle skriva om: Här kommer tre tips på väldigt mysiga caféer i Malmö och Lund. 
 
Först ut är St Jakobs i Saluhallen i Malmö. Jag älskar kardemummar bullar och de har de bästa kardemummabullarna jag någonsin har ätit, så de har en självklar plats på den här listan. Det gäller självklart även för St Jakobs Glasvasen som ligger precis vid centralen i Malmö. De har mysig inredning, trevlig atmosfär, gott bröd och jag har fått ett väldigt trevligt bemötande även när vi har varit där med barn (vilket är väldigt uppskattat för en övertrött småbarnsförälder). 
 
 
 
Och nu går vi över till Lund. På Klostergatan hittar ni stället med världens bästa kaffe: Love Coffee Roasters. De har inte jättemånga sittplatser inomhus men nu när det är varmt kan man sitta på deras supermysiga innergård. Det går även bra att ta med kaffe och de levererar till bland annat Café Ariman och Truefood i Lund om det är det underbara kaffet man är ute efter. Även här blev det en kardemummabulle (men nej, jag är inte beroende...). 
 
 
 
Sist men inte minst kan jag varmt rekommendera stället som har de godaste chokladbakelserna jag har testat med äkta Valhronachoklad: Patisseriet som också ligger på Klostergatan. Den här gången satt vi faktiskt ute men deras inredning och inomhusmiljö är också hur mysig som helst. Utöver chokladbakelsen testade vi även en somrig skapelse med rabarber och jordgubb som var både vacker och god. 
 
 
Frukost på Byvägen 35 och bad vid Stenshuvud på fantastiska Österlen
Vi har blivit väldigt bra på att göra spontana utflykter med familjen. Jag har tänkt mycket på att jag inte vill skjuta upp det tills allt annat är gjort och det har verkligen skett en förändring den senaste tiden. Det har hänt en del saker privat som verkligen har fått mig att känna att vi måste försöka leva mer här och nu i den mån vi kan och prioritera det som faktiskt är viktigt för oss. 
 
Vår senaste utflykt var till fantastiska Österlen och vårt första stopp blev på Byvägen 35 i St Olof där vi drack kaffe och åt frukost. Det var väldigt mysigt att sitta ute och de hade en sandlåda och en hel del leksaker som vår äldste fastnade för. För den som vill åka ditt lite senare serverar de även lunch, med veganskt alternativ, och kakor. 
 
 
 
 
När vi var mätta och belåtna begav vi oss vidare till Stenshuvud för bad och lek. Vi hittade en plats i skuggan under några träd där vi kunde svalka oss lite mellan varven då solen stekte på ordentligt. Det var svalare i vattnet än det har varit när vi har badat i Trelleborg och i Kämpinge, men det var ändå väldigt skönt att få svalka sig i värmen.
 
Vi var där ganska länge och hade med oss vatten, popcorn, bananer och smoothies till barnen att fika på. Barnen älskar att plaska runt i vattnet och underhöll sig fint med en hink, spade, sand och några pinnar.
 
 
 
 
När jag fick barn var jag väldigt stressad över allt det sägs att barn behöver. Jag har insett med tiden att de faktiskt behöver väldigt lite utöver kärlek och omsorg. De har såklart en del saker, men jag stressar inte längre upp mig över att jag borde köpa ditten och datten till dem. De klarar ofta att underhålla sig med det som finns till hands och jag blir hela tiden imponerad över vilken fantasi de har och vad de kan åstadkomma med väldigt enkla medel. 
 
För mig känns det guld värt att få göra saker tillsammans med familjen, att göra utflykter och spendera tid tillsammans. Det behöver inte vara så avancerat alltid, bara att komma iväg hemifrån och få ett avbrott i vardagen betyder mycket för mig. Det får mig verkligen att känna mig rik.