Jag fick nyligen hem en beställning från en av mina favoritbutiker, Medvetna.se, som bland annat innehöll rostfria glassformar från Onyx. De var väldigt efterlängtade så jag testade att göra en första omgång direkt. Den här gången gjorde jag först en smoothie på frusen mango, banan och lite rismjölk som jag hällde i upp till ungefär hälften. Efter det tog jag det som var kvar och blandade i frusna hallon tillsammans med lite mer rismjölk. Det var väldigt svalkande och gott i värmen, plus att färgerna blev väldigt fina. Jag ska definitivt göra en ny omgång snart. 
 
När man försöker anamma en mer hållbar livsstil är minskad konsumtion ofta det mest självklara steget i och med att de flesta av oss överkonsumerar (nya) produkter som det ser ut idag. Men om man bor i en mindre stad så vill man kanske stötta lokala butiker och företag för att de ska få finnas kvar och skapa mervärde där man bor. Hur gör man då och hur får man det att gå hand i hand med ens hållbarhetstänk?
 
Mitt första tips är att köpa ätbara saker från lokala butiker och gårdar. Det är en present som inte blir en onödig pryl hemma hos den som tar emot den och det kan vara en trevlig sak att göra för sig själv ibland. I Trelleborg där jag bor har vi till exempel en väldigt mysig butik som heter Rumeriet där jag ofta handlar ätbara presenter. Vi stöttar även lokala gårdar som t.ex. Den Gröna Fabriken som säljer fantastiska goda ekologiska jordgubbar och färskpotatis. 
 
 
Lakrids och Solskens lemonad hos Rumeriet. 
 
Men om de lokala butiker som finns inte tänker hållbart eller saknar de produkter man vill köpa, hur gör man då? Och hur gör man om priset är extremt dyrt jämfört med t.ex. nätet, men man ändå vill stötta det lokala utbudet? Mitt tips är att prata med handlarna. Det kanske inte alltid går att ordna det precis som kunden vill ha det, men om de vet att det finns en efterfrågan kan de kanske i alla fall i vissa fall ta in nya produkter. Och om det gäller priset kanske det är bättre att ge lite rabatt än att förlora försäljningen helt. 
 
Krav-märkt rabarbersaft är en väldigt bra present nu på sommaren om ni frågar mig. Den här hittar ni också hos Rumeriet. 
 
När det gäller priset tycker jag även att man ska tänka på vad det hade kostat om butiken inte fanns. Ja, det är oftast billigare att köpa saker i de stora varuhusen. Men hur mycket kostar det mig om jag måste köra till en annan stad varje gång jag ska ha något? Hur mycket tid tar det av mig och vad är den tiden värd? Det är ju inte bara priset som dras från vårt kort som kostar oss och därför betalar jag gärna extra för att stötta lokala aktörer. Om man inte vill köpa något för tillfället kan man även stötta verksamheter genom att följa deras konton, gilla deras inlägg och dela det som känns intressant så att andra som behöver något kanske hittar dit.
 
Hur tänker ni kring detta? Stöttar ni lokala aktörer? 
Den här värmen har inneburit att vi har gjort utflykter väldigt mycket oftare än vi gör annars. När jag har slutat jobbet har vi till exempel tagit med matsäck och åkt till stranden och bara njutit. Även om man åker dit ganska sent är temperaturen behaglig och vi har inte behövt åka hem en enda gång för att vi har frusit. Det känns verkligen alldeles underbart och det gör så otroligt mycket för mitt mående att vara utomhus så mycket som möjligt. 
 
Känslan av sand under fötterna...
 
Vi åkte till Kämpingestranden häromdagen och bara njöt. Jag har ett starkt band till havet då jag har spenderat mycket tid på en segelbåt när jag var liten. Efter det hade vi ett sommarhus på västkusten och dofterna, luften och ljuden ger mig så otroligt mycket energi. Det är även därför det krossar mitt hjärta att se hur mycket skräp som flyter ut på vågorna för att folk inte plockar upp efter sig. Nu när det är varmt händer det i allt större utsträckning, tyvärr. 
 
Den otroligt vackra utsikten från vår filt. 
 
Den här gången hade vi med engångsartiklar då jag hade köpt mat på Holy Greens i Malmö via Karma. Där kan man minska matsvinnet genom att köpa mat som annars hade slängts till halva priset eller mindre. Det passade perfekt när vi skulle iväg och det kändes bra att rädda maten. Vi såg såklart till att ta med oss vårt skräp därifrån och vi hade även med zero waste-alternativ: Vår isolerade flaska på 1,9 liter från Klean Kanteen är en stor favorit och får följa med på de flesta av våra utflykter numera. 
 
Vår flaska från Klean Kanteen som håller drycken kall i värmen.