Tess Waltenburg

Fika och möte med Jennie och Reshopper angående Sustainable Influencers
Jag har haft en väldigt intressant dag. Vid halv tolv mötte jag upp Jennie på centralen här i Lund. Vi åt lunch på fantastiska Hummus Bar, där allt är eller går att få veganskt, och gick igenom det som behövde diskuteras just nu gällande Sustainable Influencers. Vi har en hel del projekt på gång som vi hoppas kommer att uppskattas av både medlemmar och följare. Vi släppte även äntligen vår hemsida som jag har suttit och arbetat med ett bra tag. Jag har inte gjort något liknande innan så jag är väldigt nöjd med min insats. Spana in den här
 
 
När vi hade ätit och pratat igenom en del saker gick vi vidare till Patisseriet på Klostergatan. Där träffade vi fantastiska Anna som jobbar med Reshopper i Sverige. Reshopper är en gratisapp där man kan köpa och sälja saker i sitt närområde. Fokus var från början barnkläder men det går även att sälja andra saker. Poängen är i första hand att man ska slippa frakta produkterna men det går såklart bra att sälja oavsett. Vi pratade om framtida samarbeten och jag är väldigt sugen på att testa appen. 
 
Mina senaste second hand-fynd och nygamla favoriter
Jag har fyndat en hel del second hand den senaste tiden. Det mesta har varit till vår nya lägenhet då jag vill inreda utan att köpa något nytt. Det är en utmaning men också väldigt roligt. Jag har mest varit på Emmaus i Malmö och Erikshjälpen här i Lund men jag har även fyndat en del mindre saker på Tradera. Den enda möbeln vi har köpt än så länge är ett soffbord, som jag hittade på Erikshjälpen, men jag håller utkik efter andra äldre möbler också. Det är spännande att se vad man hittar som passar ens stil. 
 
 
Utöver saker till lägenheten har jag även hittat kläder till barnen och mig själv. Det finns så mycket fint att hitta begagnat. Under min senaste tur till Emmaus fyndade jag väskan och scarfen ovan. Väskan har en längre rem så att man kan ha den över axeln och är tillräckligt rymlig för att man ska få plats med det mesta man behöver. Jag älskar dessutom fransarna. 
 
 
På bilden ovan ser ni ett av mina senaste Tradera-fynd till vänster: En kortare klänning från Indiska. Jag gillar plagg i färgen som är snygga att använda året om och den här funkar lika bra med leggins till som utan. Tunikan till höger är ett gammalt Tradera-fynd som jag hittade för ca två år sedan. Den används flitigt och är också väldigt lätt att variera och kombinera med t.ex. svarta plagg eller jeans. Båda är härligt luftiga och lediga i passformen. 
 
Handlar ni second hand? Vilka är era bästa fynd?
 
Gör eget billigt eller köp dyrt
Men varför måste man köpa dyrt kanske ni tänker när ni läser rubriken? Jag menar såklart inte att dyrt alltid är bra eller att bra produkter nödvändigtvis måste vara dyra. Jag vill dock dela med mig av hur jag tänker kring konsumtion, behov och hållbarhet. 
 
Att producera bra produkter där alla som har utfört ett arbete har fått ordentligt betalt och där varorna har tagits fram varsamt med respekt för omvärlden kostar pengar. Det innebär dock inte att det inte finns produkter som är producerade billigt och respektlöst och där en stor del av summan går till vinst till den som äger företaget. Jag tror dock att vi tänker efter mer om vi faktiskt är beredda att betala det saker faktiskt kostar. Vi är mer rädda om saker vi har köpt om det känns i plånboken att köpa dem, vilket det borde göra när vi belastar vår miljö varje gång vi köper något. Om vi på grund av det köper saker mer sällan så har vi även mer tid att researcha olika alternativ och kolla upp så att de dyra pengar vi betalar faktiskt går till ett bra företag som tar ansvar. 
 
Om du vill dra ner på kostnader vill jag istället slå ett slag för minskad konsumtion, att laga det du redan har, att byta till dig från vänner eller att köpa det du behöver begagnat. Pyssla och fixa för att dra ner på kostnader men betala för det du faktiskt köper när du väl konsumerar. Kort och gott, som rubriken säger: Gör eget billigt eller köp dyrt. Detsamma gäller mat tycker jag. Det går att laga grymt god, näringsrik och billig mat själv. Lägg hellre pengar på en restaurang eller ett café som bryr sig om både vilka råvaror de köper in och att dessa tillagas med kärlek och omsorg. 
 
Håller ni med eller hur tänker ni?