Tess Waltenburg

Kom igång med Konmari
Jag har inspirerats av Konmari sedan jag först kom i kontakt med metoden men det tog ett tag innan vi satte igång med processen "på riktigt". Nu är vi på den sista kategorin: "Komono", diverse. Anledningen till att vi väntade länge är dels för att jag har haft en hel del tillfälliga kläder i och med att jag har varit gravid och dels för att jag tycker att det känns meningsfullt att göra det tillsammans. Nu är min man med på tåget och vi har kommit igång ordentligt. Det märks redan stor skillnad och det ska bli spännande att se hur det blir när vi är klara.
 
Mitt tips för den som inte orkar läsa den fysiska boken är att lyssna på ljudboken som ni hittar här vilket tar cirka fem timmar. Det jag gillar med tankesättet är först och främst:
  • Det handlar om att välja vad man vill behålla, inte vad man ska göra sig av med.
  • Det går ut på att gå igenom sina saker en gång för alla och faktiskt bli klar istället för att sortera ut hela tiden och känna att det blir bättre ett tag för att sedan bli som vanligt igen.
  • Det lär en att vara tacksam gentemot de saker man har. Man tar hand om dem på ett annat sätt och är mer rädd om dem.
  • Det utgår från ens egen situation och lär en vad som faktiskt är viktigt för en. Det handlar om så mycket mer än bara prylarna i sig utan om vad de säger oss om vad vi värderar i livet, våra intressen, vår stil och oss själva.
Jag tror inte att det finns en metod som funkar för alla, men jag tror att Konmari passar för många olika personer i och med att fokus inte ligger vid hur många saker man sorterar ut utan varför man sorterar ut dem. Det handlar om att man själv ska göra en målbild kring hur man vill ha det i sitt liv och utifrån det känna efter vilka saker som tillför någonting till det liv man vill leva.
 
Har ni gått igenom en Konmari-process? Vad är era lärdomar och tips?