Tess Waltenburg

Gör det du kan
"Jag skulle aldrig kunna sluta äta kött"
"Jag är ju en person. Vad spelar det för roll vad jag gör?"
"Jag har inte råd att köpa ekologiskt"
"Det känns så omständigt att alltid ta med tygpåsar överallt"
 
Har du hört kommentarerna ovan någon gång? Har du kanske sagt dem själv? Jag tror att vi är många som har kommit till insikt om att vi borde ändra våra konsumtionsvanor för att påverka vår omvärld mindre negativt. Samtidigt kan det upplevas överväldigande, svårt och ibland till och med omöjligt att åstadkomma en förändring.
 
Det är lätt att tänka att det vi som enskilda individer gör inte spelar någon roll. Och visst, det är klart att mer övergripande förändringar kanske har större effekt. Men små saker kan trots det spela stor roll i det stora hela, särskilt när det är saker som upprepas på regelbunden basis. Tar du alltid plastpåsar när du handlar? Om du då handlar tre påsar mat i veckan blir det 156 plastpåsar på ett år. Att byta till tygpåsar bara när du handlar mat kan i så fall få en ganska stor effekt i längden. Om du inte känner att du kan sluta äta kött kanske du kan byta ut en måltid i veckan? Om du inte känner att du har råd att byta ut allt mot ekologisk så kan du kanske börja med några få saker? Du kanske även kan fundera på hur mycket pengar ni lägger på tomma kalorier som godis och alkohol då det i snitt beräknas motsvara ungefär hälften av hushållsbudgeten i svenska hushåll. En del av den pengen hade kanske kunnat läggas på bra råvaror istället?
 
Jag tror tyvärr att många känner att det inte är lönt att göra en förändring om de inte kan gå hela vägen, men jag tror att vi måste ändra den inställningen. När vi inte hade barn åkte jag t.ex. så gott som alltid kollektivt men nu när jag är själv med två barn är det i princip omöjligt av olika skäl. Jag försöker dock tänka medvetet kring mina vanor och min konsumtion. Det viktiga är att vi gör det vi kan utifrån vår livssituation. Det är dels viktigt att vi inser att de val vi gör spelar roll och att små förändringar kan ge stora effekter i längden. Sedan är min upplevelse att de där små förändringarna blir som ringar på vattnet. När man lagar vegetariskt en dag i veckan lär man sig nya recept och får nya idéer som gör att man kan göra det oftare. När man inser att det inte är särskilt omständigt att ta med sig tygpåsar till affären känner man sig inspirerad till att byta ut andra engångsartiklar, osv... Det viktiga är att vi är medvetna om hur det vi gör påverkar vår omgivning och gör så medvetna val vi bara kan i vår situation.
#1 - Anna / Boihusbil

Jag tror absolut att vi alla kan bidra till en bättre värld. Att göra en sak rätt är mycket bättre än ingen. Jag har gjort många förändringar, men kan göra många fler. Tack för påminnelsen!

Svar: Precis, så tänker jag också! Tack för dina kloka ord <3
Tess Waltenburg

#2 - Helena Roth

Oh ja!

Precis detta var mitt tips till Hjordnära när de hade en "ditt bästa tips-tävling" om just hållbarhet.

Jag gör det jag kan, i görligaste mån. Kan göra mer. Så det finns potential även för mig. Samtidigt som en av de saker jag kan göra - och gör - också är att trycka på att både stat och andra sammanhang som är "överstatliga" osv, också ska göra sitt!

Svar: Precis! Så klokt Helena! Jag tror att vi förändrar mycket bara genom att ändra på tankesättet från "det är inte lönt" till "vad kan jag göra?"
Tess Waltenburg

#3 - Linda Lii

Underbart resonemang. Den med plastkassar skäms jag nu för. Ska bli bättre på att ta med tygkassen igen. Tack för spark i baken!

Svar: Tack fina du! Jag hoppas att det var en positiv spark i baken, min poäng är inte att skamma någon utan att peppa :) Tack för din kommentar!
Tess Waltenburg

#4 - mariasliv.net

Hoppas att vi en dag vaknar upp alla och ser vika spår vi lämnar efter oss

Svar: Ja, det hoppas jag också. Och jag hoppas att det händer innan det är för sent.
Tess Waltenburg