Tess Waltenburg

Att dra ner på onödiga utgifter
Ett av de steg som jag skulle vilja säga är viktigast för den som vill ta tag i sin ekonomi är att se över hur ens utgifter ser ut. Jag tror att många som egentligen tycker att de har ganska bra koll ändå har utgifter som skenar iväg. Appen Tink är ett bra verktyg om man vill få koll på vilka utgifter man faktiskt har och de flesta banker erbjuder ofta ett liknande alternativ med kategorisering av utgifter numera. När det kommer till onödiga utgifter har jag dock en del tankar som jag vill dela med mig av.
 
Jag tror att det är viktigt att komma ihåg att alla utgifter som är utöver ren överlevnad (t.ex. bostad och mat) inte nödvändigtvis är onödiga. För en person med stabil ekonomi är det fullt möjligt att både leva fullt ut, göra saker och spara pengar samtidigt. Poängen är just att man måste värdera vad som faktiskt är viktigt för en själv och vad vi bara av ren vana tror höjer vår levnadsstandard. Här tänkte jag ta mig själv som exempel.
 
För ett par år sedan tjänade jag en fast och så pass bra lön att jag hade en hel del över efter att hyra och räkningar var betalda. Jag hade dock noll koll på mina utgifter, jag shoppade en hel del plagg som sedan lades på hög och jag åt lunch ute i princip varje dag utan att njuta av det. De saker jag gjorde då var saker som jag trodde skulle förhöja min livskvalitet men som egentligen inte gjorde det. Jag hade aldrig pengar över i slutet av månaden trots att jag sällan la pengarna på större saker eller upplevelser. Det handlade över lag om små, regelbundna utgifter som blev stora summor i slutändan.
 
Nu tar jag en lunch ute när det känns lyxigt eller när jag vill göra det som en trevlig grej med en vän. Det ger mig väldigt mycket mer i och med att jag njuter av det på ett helt annat sätt. Jag köper plagg som är väldigt mycket dyrare i inköp men som faktiskt håller och tänker pris per användning istället för priset på prislappen. En topp för 299 är inte särskilt billig om den används en gång medan ett dyrt plagg i bra kvalitet som håller i flera år kan bli väldigt billigt om man slår ut det på antal användningar. Jag lägger hellre pengar på en upplevelse eller ett fantastiskt restaurangbesök än att ta en latte var och varannan dag.
 
Jag tror att det viktiga är att fråga sig själv vad man faktiskt prioriterar. Vilka saker är värda att lägga pengar på, för just dig, och vilka är inte det? Cyklar du till jobbet varje dag? Då kanske en bra, och ofta dyrare, cykel kan vara en investering. Cyklar du bara någon gång då och då för att du har gångavstånd till tåget som du tar varje dag? Då kanske det räcker att köpa en begagnad cykel bara för att ha en när det väl behövs.
 
Det här är mina tankar kring det och jag tror att det viktiga är att hitta balansen mellan att leva nu och att spara till senare, samtidigt som man påminner sig om att leva nu inte innebär att man måste bränna en massa pengar. Det finns dessutom väldigt roliga saker man kan göra som är billiga eller gratis. Hur tänker ni?
 
#1 - Helena Roth

Efter många om och men har jag äntligen kommit igång med att föra kassabok och det är verkligen en ögonöppnare för de onödiga utgifter som jag drar på mig - inte så många, men likförbaskat går det inte att blunda för dem längre när de står i svart på vitt i mitt excelblad. :-)

Svar: Åh, vad spännande! Tack för att du delar med dig :) Det är verkligen en resa att få koll på sin ekonomi, men jag tycker att det är väldigt roligt också när man inser hur långt man har kommit.
Tess Waltenburg