Tess Waltenburg

Toppa soppan!
"Jag blir inte mätt på soppa" är nog en kommentar de flesta av oss har hört, eller själva yttrat, vid något tillfälle. Och visst, soppa kan vara vattnigt och tråkigt. Men det går faktiskt att göra en soppmiddag som både är mättande och näringsrik. Här är mina bästa tips:
 
- Boosta med mättande ingredienser
Om du gör en soppa som nästan är som en gryta är det lätt att variera och ha i många mättande ingredienser. Det går dock även att göra med en slät soppa. Jag har till exempel i morot i mina tomatsoppor innan jag mixar dem, och har på senare tid börjat ha i sojabönor i allt från potatis- och purjolökssoppa till tomatsoppa för att tillsätta extra protein. Det är även ett bra tips för dem som inte är så förtjusta i konsistensen på hela bönor då man märker av den mindre när soppan är mixad.
 
- Toppa soppan
Det finns så mycket gott och matigt som kan serveras ovanpå en slät soppa för att tillsätta näring och förhöja både smak och utseende. När jag gjorde butternutsoppa tog jag till vara på fröna, rostade dem och hade till soppan vid servering. Groddar och skott ger extra krisp, färg och näring. Även andra rostade nötter frön och till och med kikärtor kan användas för att förhöja en enkel soppmiddag. Majonäs, creme fraiche eller någon annan kräm är också väldigt trevligt.
 
- Servera soppan med tillbehör.
Att äta ett stort gäng knäckemackor till en soppa som inte mättar känns kanske uttjatat. Men även tillbehör till soppan kan göras roligare utan alltför stor ansträngning. Ett förslag är att baka eget fröknäcke som håller länge och som även går att ha till annat, Portionen under tian har ett recept här som jag ofta använder. Om du bakar färskt bröd kan du skiva, frysa in och plocka fram och rosta efter behov så att det inte blir torrt och tråkigt. Eller så kan du kanske testa att göra något helt nytt och servera soppan med rostade rotfruktsstavar eller något annat spännande?
 
Jag älskar soppor, särskilt under den kallare delen av året, och tror varken att det behöver vara tråkigt eller näringslöst. Har ni några andra grymma tips på hur man gör soppan till en vardagslyxig favorit? Dela gärna med er!