Tess Waltenburg

Vår minimalistiska resa - Så har det gått hittills
Minimalism handlar om så mycket mer än bara saker, men vi började med just prylarna i och med att vi hade ett överflöd när vi började. Vi har gått igenom, sorterat ut, skänkt och sålt massor. Vissa saker har fått komma in i vårt hem men då har det varit långsiktiga köp som vi har tänkt på länge och ofta saker som har kunnat ersätta flera andra i sämre kvalitet. Det har främst handlat om kläder där jag har köpt ett gäng genomtänkta plagg efter två graviditeter och köksprylar där vi har bytt ut plast och redskap som inte håller måttet. De saker vi har bytt ut har skänkts bort om de har varit i bra skick eller fått gå till återvinning om de har varit sönder. 
 
I januari sorterade vi bland annat ut två stora sopsäckar med kläder, handdukar och andra textilier. Vi har gått igenom badrumsartiklarna och framförallt jag har bantat ner antalet produkter jag använder drastiskt. Jag har även intresserat mig för no poo (naturlig skönhetsvård) vilket har gjort att jag kan använda några få produkter till flera olika ändamål. I januari fick vi sålt 29 saker via Tradera , en sak via Blocket och några saker via säljgrupper på Facebook. Vi la även ut en hel del saker som inte gick att skänka till välgörenhet som t.ex. matlådor, plantor, kontorsmaterial, pyssel och badrumsartiklar som paket på Bortskänkes-sidor på Facebook.
 
 
Bland de saker som har fått komma in i vårt hem finns bland annat de här metallklämmorna som vi beställde från Medvetna.se för att ersätta våra plastklämmor. De kommer förhoppningsvis hänga med oss livet ut. 
 
Det minimalistiska tänket går ju såklart att applicera på det mesta i livet och jag känner att det har påverkat mig mycket. Jag har rensat bland kontakter, Facebook-vänner och till och med relationer. Jag väljer mer omsorgsfullt vad jag lägger min tid på och har ett större självförtroende när jag väljer bort det som tar onödigt fokus från saker som faktiskt är viktiga för mig. Tidigare har jag klamrat mig fast vid allt från prylar till personer som inte gör mig gott, men för varje sak jag gör mig av med och som jag sedan inte saknar känns nästa beslutsprocess enklare och mer lättsam. Det handlar inte om att man behöver bryta kontakten med alla som man inte riktigt kommer överens med, men att man inte ska ge mer av sig själv än man kan ge utan att förvänta sig någonting tillbaka. 
 
En annan sak som har hänt är att jag har börjat funderat mycket kring "måsten" och hur jag alltid har väntat med att göra de saker som får mig att må bra tills efter allt annat är gjort. Jag har skapat en massa krav, självklart till stor del utifrån omvärldens förväntningar, som faktiskt inte har varit viktiga. Jag måste till exempel se till att mina barn får mat och kärlek men jag måste inte polera ytorna här hemma tills de skiner. Innan skulle jag alltid ha det perfekt städat för att känna att jag förtjänade att sitta ner och ta det lugnt eller göra något annat för mig själv. Nu jobbar jag på att bit för bit bygga upp en känsla av att jag är värd att må bra oavsett vad jag har åstadkommit och att det faktiskt är helt okej att göra någonting trevligt trots att hemmet är stökigt. Jag gör det som verkligen är viktigt och som inte kan vänta, men inte mer än så. Det är inte lätt att bryta sig loss från mönster och förväntningar men jag tar det steg för steg. 
 
Den minimalistiska livsstilen har gjort mig mer fri på många sätt. Jag känner mig dels friare i känslan av att äga mindre, att enklare veta var saker finns och göra det jag tycker om för att de saker jag faktiskt använder till sådant finns tillgängligt. Vårt hem blir mer och mer anpassat efter det liv vi vill leva istället för att kännas som en förvaringsyta för prylar. Med varje sak som försvinner så får jag en allt tydligare bild av vad jag faktiskt värdesätter och känner mig mer och mer övertygad om att jag klarar av att ta mig dit. Det har även stärkt min självkänsla när jag har släppt prylar som jag trodde definierade mig och insett att mitt värde inte ligger i vad jag äger. Det är verkligen en resa, på många olika sätt. 
 
 
Den här platsen besöker jag allt oftare nu: Albäcksskogen här i Trelleborg. Det är underbart att promenera där nu när vårsolen har börjat kika fram.