Tess Waltenburg

Vår minimalistiska resa - Så har det gått hittills
Minimalism handlar om så mycket mer än bara saker, men vi började med just prylarna i och med att vi hade ett överflöd när vi började. Vi har gått igenom, sorterat ut, skänkt och sålt massor. Vissa saker har fått komma in i vårt hem men då har det varit långsiktiga köp som vi har tänkt på länge och ofta saker som har kunnat ersätta flera andra i sämre kvalitet. Det har främst handlat om kläder där jag har köpt ett gäng genomtänkta plagg efter två graviditeter och köksprylar där vi har bytt ut plast och redskap som inte håller måttet. De saker vi har bytt ut har skänkts bort om de har varit i bra skick eller fått gå till återvinning om de har varit sönder. 
 
I januari sorterade vi bland annat ut två stora sopsäckar med kläder, handdukar och andra textilier. Vi har gått igenom badrumsartiklarna och framförallt jag har bantat ner antalet produkter jag använder drastiskt. Jag har även intresserat mig för no poo (naturlig skönhetsvård) vilket har gjort att jag kan använda några få produkter till flera olika ändamål. I januari fick vi sålt 29 saker via Tradera , en sak via Blocket och några saker via säljgrupper på Facebook. Vi la även ut en hel del saker som inte gick att skänka till välgörenhet som t.ex. matlådor, plantor, kontorsmaterial, pyssel och badrumsartiklar som paket på Bortskänkes-sidor på Facebook.
 
 
Bland de saker som har fått komma in i vårt hem finns bland annat de här metallklämmorna som vi beställde från Medvetna.se för att ersätta våra plastklämmor. De kommer förhoppningsvis hänga med oss livet ut. 
 
Det minimalistiska tänket går ju såklart att applicera på det mesta i livet och jag känner att det har påverkat mig mycket. Jag har rensat bland kontakter, Facebook-vänner och till och med relationer. Jag väljer mer omsorgsfullt vad jag lägger min tid på och har ett större självförtroende när jag väljer bort det som tar onödigt fokus från saker som faktiskt är viktiga för mig. Tidigare har jag klamrat mig fast vid allt från prylar till personer som inte gör mig gott, men för varje sak jag gör mig av med och som jag sedan inte saknar känns nästa beslutsprocess enklare och mer lättsam. Det handlar inte om att man behöver bryta kontakten med alla som man inte riktigt kommer överens med, men att man inte ska ge mer av sig själv än man kan ge utan att förvänta sig någonting tillbaka. 
 
En annan sak som har hänt är att jag har börjat funderat mycket kring "måsten" och hur jag alltid har väntat med att göra de saker som får mig att må bra tills efter allt annat är gjort. Jag har skapat en massa krav, självklart till stor del utifrån omvärldens förväntningar, som faktiskt inte har varit viktiga. Jag måste till exempel se till att mina barn får mat och kärlek men jag måste inte polera ytorna här hemma tills de skiner. Innan skulle jag alltid ha det perfekt städat för att känna att jag förtjänade att sitta ner och ta det lugnt eller göra något annat för mig själv. Nu jobbar jag på att bit för bit bygga upp en känsla av att jag är värd att må bra oavsett vad jag har åstadkommit och att det faktiskt är helt okej att göra någonting trevligt trots att hemmet är stökigt. Jag gör det som verkligen är viktigt och som inte kan vänta, men inte mer än så. Det är inte lätt att bryta sig loss från mönster och förväntningar men jag tar det steg för steg. 
 
Den minimalistiska livsstilen har gjort mig mer fri på många sätt. Jag känner mig dels friare i känslan av att äga mindre, att enklare veta var saker finns och göra det jag tycker om för att de saker jag faktiskt använder till sådant finns tillgängligt. Vårt hem blir mer och mer anpassat efter det liv vi vill leva istället för att kännas som en förvaringsyta för prylar. Med varje sak som försvinner så får jag en allt tydligare bild av vad jag faktiskt värdesätter och känner mig mer och mer övertygad om att jag klarar av att ta mig dit. Det har även stärkt min självkänsla när jag har släppt prylar som jag trodde definierade mig och insett att mitt värde inte ligger i vad jag äger. Det är verkligen en resa, på många olika sätt. 
 
 
Den här platsen besöker jag allt oftare nu: Albäcksskogen här i Trelleborg. Det är underbart att promenera där nu när vårsolen har börjat kika fram. 
Det som verkligen betyder något

Under större delen av mitt liv har jag prioriterat de saker som betyder minst för mig. Jag har brytt mig mer om vad andra tycker om mig än om mitt eget välbefinnande och självkänsla. Det är svårt att leva fritt i en värld som berättar för dig att du ska stressa över din karriär, stressa över hur ditt hem ser ut, över saker du äger och olika fel på din kropp som ständigt förändras så att du aldrig riktigt får känna dig nöjd. Vi är ofta så fokuserade på ytan att vi glömmer att vara innerligt snälla mot oss själva och mot andra.

 

Jag försöker långsamt att lära om, på nytt. Här om dagen bröt jag ett mönster. Innan skulle jag förmodligen ha lagt den dagen på städning och saker som behövde fixas. Det jag istället gjorde var att ta mig tid för återhämtning, i ett rekreationsområde nära oss, och strunta i de mindre viktiga sakerna. Det är svårt att försöka göra motstånd mot alla regler som vi förväntas följa. Men jag försöker. Ett steg i taget. För när det kommer till kritan är kärlek för oss själva och världen runt oss vad som verkligen betyder något.

 

Preppa frukostar och mellanmål
Om jag inte har frukostar och mellanmål någorlunda färdiga så orkar jag sällan ordna någonting näringsrikt. Jag brukar därför försöka se till att göra ett gäng portioner åt gången som håller i flera dagar. Jag vill främst ge två tips: Overnight oats och olika spreads. När det gäller overnight oats gör jag ofta en stor sats och lägger upp i portionsburkar, sedan varierar jag med olika toppings som t.ex. bär, frukt, hackade nötter eller jordnötssmör med banan. Till det har jag någon typ av växtmjölk. 
 
Den här veckan gjorde jag även tre olika spreads: En svampspread med solroskärnor, en rödbetshummus och en hummus med soltorkade tomater. De gick också relativt enkelt att göra, framförallt då de två hummussorterna i stort sett innehåller samma ingredienser bortsett från smaksättarna. De går både att använda som spreads till mackor men även som dipp till grönsaker eller som tillbehör till mat. Enkelt, gott och näringsrikt!