Tess Waltenburg

En hållbar jul: Handla dina presenter från lokala och små företag
Inför julen finns det massor av reklam för shopping av massproducerade produkter online och i köpcentrum. Men det finns faktiskt också väldigt många bra tillfällen att handla lokala presenter som är producerade av småföretagare. Att stötta små verksamheter hjälper dels en person att kunna försörja sig på sin dröm och det är ofta mer hållbart då produkterna inte har fraktats fram och tillbaka över jordklotet. 
 
Ett sätt är att gå på julmarknader i närheten. Det finns ofta evenemang på Facebook eller på kommunens hemsida. Annars finns det en hel del fint att hitta online, och jag tänkte tipsa om några av mina favoriter här:
 
- Österlenchoklad 
Jag har både tipsat om deras fysiska butik och webbutik innan, men det tål att upprepas. Här får ni verkligen helt fantastisk hantverkschoklad som definitivt kommer till glädje för mottagaren. Den här adventskalendern, med en pralin för varje dag fram tills julafton, är dessutom rena drömmen för oss chokladälskare...
 
 
 
- Tänd ett ljus UF
Jag hittade det här ungdomsföretaget på Instagram som säljer ljus av återbrukade ljusstumpar och tycker att idén är så himla bra. Det känns hur bra som helst att både stötta återbruk och ett litet företag på samma gång. 
 
 
- Mera Leva 
Här är ännu ett grymt tips för dig som vill ge bort ljus till nära och kära. Mera Leva återbrukar också stearin och gör härliga ljus i olika färger. 20 kronor per ljus går dessutom till Barncancerfonden. Både återbruk och välgörenhet på samma gång, så himla bra! 
 
 
- Stella Sews
Känner du någon som vill börja leva mer hållbart? Bästa Stella, som även har bloggen hildebrandliving.com, gör fantastiska produkter för den som vill komma in mer i zero waste-tänket. Att de dessutom är väldigt fina är ännu ett plus. 
 
 
- Keep Jar 
Jag har haft turen att lära känna fantastiska Annamaja som har Keep Jar och kan säga att hon inte bara är en grym designer och entreprenör utan även en underbar person. I hennes shop hittar du massor av härliga presenter för den som vill leva mer hållbart, bland annat underbara vantar av restgarn och ett startkit för den som vill göra om barnmatsburkar till nappflaskor. Så himla bra! 
 
 
Har du några grymma tips på småföretag som finns att hitta online? Dela gärna med dig i kommentarsfältet. 
#1 - Beatrice Jakobsson

Mycket bra tips! :)

Svar: Tusen tack Beatrice! :)
Tess Waltenburg

#2 - Charlotte

Åh vilka bra tips - och det går gärna att komplettera med att liksom ge kärlek och närvaro istället för saker som går att lägga i paket.

Svar: Ja, eller hur! Det är ju det allra finaste.
Tess Waltenburg

#3 - Helena - Oh darling, let's be adventurers

Vilka fina julklappstips. Österlenchoklad blev jag extra nyfiken på så ska genast spana in deras webbutik.

Svar: Vad roligt att höra! Deras sortiment är alldeles underbart :D
Tess Waltenburg

#4 - Jeanette

Så himla bra tips :) I min familj köper vi inte ens julklappar (i princip) barnen får julklappar men vi vuxna köper ett paket för 150 kr som ska passa alla vuxna och sen tävlar vi om det, riktigt roligt och bra :) Man slipper stressen kring paket och massa pengar som slängs ut i onödan

Svar: Så bra Jeanette! Det är så kul att höra att ni är fler som tänker mer hållbart kring julen :) Heja heja!
Tess Waltenburg

#5 - Sofia Hult

Va härligt jag brukar köpa lite lokala varor också Herrljunga cider. . Härligt följa din resa

Svar: Ja, det finns många härliga varor från lokala producenter i olika delar av landet. Tack fina du! :D
Tess Waltenburg

#6 - Ansi

Att handla ekologiskt och lokalt gillar jag. Vi, min dotter och jag startade ett kolaföretag i ystad där vi gör alla kolor för hand av enbart ekologiska råvaror. Vi har stått på ett par julmarknader och sålt nu i jul,men har också en webshop man kan handla i, och söker också återförsäljare i södra Skåne framförallt men även i andra delar av landet. Kolla gärna in vår shop https://kolakompaniet.storedo.com/

Svar: Vad härligt att höra! Alla hållbara initiativ behövs för att vi tillsammans ska kunna göra skillnad :) Heja er!
Tess Waltenburg