Tess Waltenburg

5 hållbara utmaningar att anta inför 2019 (och tips på hur du klarar dem)
Julen har inte alltid varit något jag har sett fram emot så jag är verkligen tacksam över att ha fått ha ett mysigt firande med familj och vänner. Natten till gårdagen tillbringades tyvärr på akuten då mitt ena ögonlock hände ner utan förklaring så de ville utesluta farliga anledningar. Det verkar dock lugnt så jag ska kallas till vårdcentralen om två veckor. Jag är dock väldigt tacksam över att min bror satt med mig hela natten och köpte mat, att min bästa vän tog med mig på fika när jag fick åka därifrån och att min man åkte iväg med barnen igår kväll så att jag fick ha en kväll för mig själv efter en sömnlös natt.
 
Nu närmar sig slutet på 2018 med stormsteg och jag vill tipsa om fem olika utmaningar ni kan anta för ett mer hållbart 2019. Anta en eller fler och anpassa dina "regler" efter din situation så kör vi på tillsammans! Det finns så mycket roligt att göra som är snällt mot miljö och klimatet men här är mina förslag: 
 
- Zero waste 
Under januari tänker jag ha som mål att gå all in på zero waste. Vi snackar alltså helt förpackningsfritt, bara ta med egen låda till takeaway osv. Det kommer bli en utmaning men jag är sååå taggad! Tanken är att lägga upp en vlogg per vecka och berätta hur det går. Vill du också haka på? Bestäm dig för hur långt du vill gå och häng med! Jag kommer självklart dela med mig av tips råd och pepp under tiden. Jag är väldigt bortskämd med goda förutsättningar som har Reko Ring i min stad och GRAM i Malmö så jag tror att det kommer gå superbra. 
 
 
Mina favoritpåsar för frukt och grönt kommer från bästa Keep Jar
 
- Minskad konsumtion 
Att dra ner konsumtionen över lag är något jag skulle vilja säga är både det viktigaste och mest lättapplicerade man kan göra. Tänk igenom vilka områden du överkonsumerar och försök hitta andra lösningar. För inspiration kring minimalism kan jag varmt rekommendera Fröken Minimalist och Minimaliserna som bidrar med väldigt kloka insikter för den som vill prylbanta sitt hem. Jag kan även varmt rekommendera Marie Kondos bok "The life changing magic of tidying up" som gav mig viktiga insikter kring mina konsumtionsmönster. 
 
Två bilder från grymma Fröken Minimalists hem 
 
- Ät växtbaserat 
Vi har ett tema i månaden för Sustainable Influencers som vi uppmuntrar alla som vill att haka på för att peppa varandra. I januari kör vi Veganuary och peppar varandra att äta allt eller så mycket som möjligt veganskt. Det finns så himla mycket härlig inspiration att hitta och vill du anmäla dig till uppropet kan du göra det här. Bland mina favoritbloggare för recept och bilder som får det att vattnas i munnen finns Jävligt Gott, Vegansk Matlåda och Vegan Influencer. Jag vill även tipsa om mitt podcast-avsnitt där jag intervjuade Gustav som har Jävligt Gott, ni hittar det här eller där poddar finns.  
 
 
Två bilder från härliga Vegansk Matlåda som får det att vattnas i munnen på mig... 
 
- Handla bara second hand 
Den här utmaningen har jag (vilken överraskning va?) har jag tänkt anta och för mig blir det nog inte så himla svårt i och med att jag redan till större delen gör det. Jag tipsar redan mycket om second hand här, på min Instagram och Youtube men vill även tipsa om några av mina favoriter för inspiration: Adrienne som handlar mycket second hand och även pysslar med återbruk, Jessica som pysslar med saker som annars hade slängts under namnet Recyclepyssel på Instagram och Jessica som driver Stillsam design och även är konstnär. 
 
 
Tre av mina bästa second hand-fynd från 2018 i en bild: Assiett och kofta från Erikshjälpen på Öresundsvägen här i Lund och linneduk från Tradera. 
 
- Flygfritt 2019 
Jag är en av 10 000 som har antagit utmaningen Flygfritt 2019 som är initierat av Vi håller oss på jorden och jag hoppas såklart att vi blir fler. För inspiration kring hur du kan resa utan flyg vill jag varmt rekommendera gruppen Tågsemester på Facebook och fantastiska Evelina som är resebloggare och skriver om sina flygfria resor under namnet Earthwanderess. Jag har även haft äran att intervjua henne i min podcast, ni hittar avsnittet här eller där poddar finns. 
 
 
Är du peppad? Antar du en eller flera utmaningar och vilka är dina bästa tips? Nu kör vi! 
#1 - Matilda Berlin

Men alltså WOOOOW! SÅ HIMLA BRA!! <3

Svar: Tack fina du! Vad glad jag blir :D Nu kör vi för ett hållbart 2019!! Kram
Tess Waltenburg

#2 - Pauline Hurtig

Åh såbra tips!

Svar: Tack fina Pauline! Kram
Tess Waltenburg

#3 - Helena

Spännande utmaningar!
Har ett Englandsbesök på kalandern till sommaren och frågade minstingen (ja... inte så liten längre, 14 bast) som är enda barnet hemma då om han e med på att ta tåget ToR England eftersom jag vill avstå flyg. Varför, frågade han, innan han svarade, ah, för miljöns skull så klart. Och eftersom det är mitt på sommaren och semesterläge så lockar det att göra en liten tågluff med honom som sommarsemester helt enkelt!

Svar: Åh, vad roligt att höra! Jag har också varit sugen på att åka tåg dit så ser fram emot att höra vad du tyckte :D Kram fina du
Tess Waltenburg

#4 - Jessica Ullström

Gulle du! Fantastiska mål, tack för att jag omnämns <3

Svar: Såklart fina du! Du är en stor inspirationskälla för mig <3
Tess Waltenburg

#5 - Charlotte

Fantastiska utmaningar du erbjuder! Jag drabbas så klart omedelbart av flygskam, eftersom jag ska göra en Indien-resa i år... Jag är inte lika konsekvent som du - men är en lågkonsument, köper mycket i andra hand, och äter mycket växtbaserat. Vad gäller zero vaste får jag nog följa dig ett tag för att få inspiration ;)

Svar: Jag tror att det är viktigt att prata om flyget men jag tror för den sakens skull inte på att skamma andra skulle vara ett bra tillvägagångssätt. Vi har alla vår egen resa och det viktiga är att vi gör vad vi kan :) När vi börjar tänka om brukar fler och fler saker komma till en efter hand, det viktiga är att man börjar.
Tess Waltenburg