Tess Waltenburg

Att hitta styrkan att vara sann mot sig själv
Det där med att hitta sig själv. Det kan vara så knepigt och svårt och stressande och rörigt och innebära att känslan av att "är vi inte framme snart" snurrar runt i huvudet på repeat. Vi ska lära oss att hitta och utveckla oss själva genom tips och råd och listor som ibland kan bli mer förrvirrande än hjälpande. Jag menar självklart inte att dra alla självhjälpssidor eller skribenter över en kam. Jag läser själv många bloggar som pratar om att hitta och vara sann mot sig själv på något sätt. Det jag menar är den där hetsen som ibland smyger sig på där det görs så himla avancerat att man, ironiskt nog, känner sig mer vilsen i vem man är än när man började. 
 
Jag har insett att det där med att "hitta sig själv" snarare handlar om att skala bort än att hitta en massa saker. Att vara sann mot sig själv i form av att tacka nej till saker som man inte vill. Att vägra anpassa sig. Att göra sig av med saker som inte tillför något i ens eget liv. Att skala bort andras regler och förväntningar och sätta sina egna regler. Jag har även insett att det inte handlar om att hitta en specifik person utan om att låta sig utvecklas och förändras under resans gång, att lära sig av sina misstag och inse att man faktiskt inte är samma person hela livet och att även de där sakerna som inte höll i sig har lärt en någonting. 
 
Idag straffar jag inte längre mig själv när jag har gjort något som inte gick hela vägen. Jag ser det inte som ett misslyckande. Även om det inte varade livet ut så är det en del av mig och många gånger tar de där snåriga stigarna en fram till något fantastiskt fint. Därför vill jag avsluta det här fundersamma inlägget med ett av mina favoritcitat:
 
"Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse." 
- Tomas Tranströmmer 
 
5 hållbara utmaningar att anta inför 2019 (och tips på hur du klarar dem)
Julen har inte alltid varit något jag har sett fram emot så jag är verkligen tacksam över att ha fått ha ett mysigt firande med familj och vänner. Natten till gårdagen tillbringades tyvärr på akuten då mitt ena ögonlock hände ner utan förklaring så de ville utesluta farliga anledningar. Det verkar dock lugnt så jag ska kallas till vårdcentralen om två veckor. Jag är dock väldigt tacksam över att min bror satt med mig hela natten och köpte mat, att min bästa vän tog med mig på fika när jag fick åka därifrån och att min man åkte iväg med barnen igår kväll så att jag fick ha en kväll för mig själv efter en sömnlös natt.
 
Nu närmar sig slutet på 2018 med stormsteg och jag vill tipsa om fem olika utmaningar ni kan anta för ett mer hållbart 2019. Anta en eller fler och anpassa dina "regler" efter din situation så kör vi på tillsammans! Det finns så mycket roligt att göra som är snällt mot miljö och klimatet men här är mina förslag: 
 
- Zero waste 
Under januari tänker jag ha som mål att gå all in på zero waste. Vi snackar alltså helt förpackningsfritt, bara ta med egen låda till takeaway osv. Det kommer bli en utmaning men jag är sååå taggad! Tanken är att lägga upp en vlogg per vecka och berätta hur det går. Vill du också haka på? Bestäm dig för hur långt du vill gå och häng med! Jag kommer självklart dela med mig av tips råd och pepp under tiden. Jag är väldigt bortskämd med goda förutsättningar som har Reko Ring i min stad och GRAM i Malmö så jag tror att det kommer gå superbra. 
 
 
Mina favoritpåsar för frukt och grönt kommer från bästa Keep Jar
 
- Minskad konsumtion 
Att dra ner konsumtionen över lag är något jag skulle vilja säga är både det viktigaste och mest lättapplicerade man kan göra. Tänk igenom vilka områden du överkonsumerar och försök hitta andra lösningar. För inspiration kring minimalism kan jag varmt rekommendera Fröken Minimalist och Minimaliserna som bidrar med väldigt kloka insikter för den som vill prylbanta sitt hem. Jag kan även varmt rekommendera Marie Kondos bok "The life changing magic of tidying up" som gav mig viktiga insikter kring mina konsumtionsmönster. 
 
Två bilder från grymma Fröken Minimalists hem 
 
- Ät växtbaserat 
Vi har ett tema i månaden för Sustainable Influencers som vi uppmuntrar alla som vill att haka på för att peppa varandra. I januari kör vi Veganuary och peppar varandra att äta allt eller så mycket som möjligt veganskt. Det finns så himla mycket härlig inspiration att hitta och vill du anmäla dig till uppropet kan du göra det här. Bland mina favoritbloggare för recept och bilder som får det att vattnas i munnen finns Jävligt Gott, Vegansk Matlåda och Vegan Influencer. Jag vill även tipsa om mitt podcast-avsnitt där jag intervjuade Gustav som har Jävligt Gott, ni hittar det här eller där poddar finns.  
 
 
Två bilder från härliga Vegansk Matlåda som får det att vattnas i munnen på mig... 
 
- Handla bara second hand 
Den här utmaningen har jag (vilken överraskning va?) har jag tänkt anta och för mig blir det nog inte så himla svårt i och med att jag redan till större delen gör det. Jag tipsar redan mycket om second hand här, på min Instagram och Youtube men vill även tipsa om några av mina favoriter för inspiration: Adrienne som handlar mycket second hand och även pysslar med återbruk, Jessica som pysslar med saker som annars hade slängts under namnet Recyclepyssel på Instagram och Jessica som driver Stillsam design och även är konstnär. 
 
 
Tre av mina bästa second hand-fynd från 2018 i en bild: Assiett och kofta från Erikshjälpen på Öresundsvägen här i Lund och linneduk från Tradera. 
 
- Flygfritt 2019 
Jag är en av 10 000 som har antagit utmaningen Flygfritt 2019 som är initierat av Vi håller oss på jorden och jag hoppas såklart att vi blir fler. För inspiration kring hur du kan resa utan flyg vill jag varmt rekommendera gruppen Tågsemester på Facebook och fantastiska Evelina som är resebloggare och skriver om sina flygfria resor under namnet Earthwanderess. Jag har även haft äran att intervjua henne i min podcast, ni hittar avsnittet här eller där poddar finns. 
 
 
Är du peppad? Antar du en eller flera utmaningar och vilka är dina bästa tips? Nu kör vi! 
Hållbara inredningstips: Välj blommor som är vackra även när de har torkat
Jag ska vara ärlig och säga att jag sällan köper snittblommor. Det är väldigt vackert men precis som med annat har jag svårt för att köpa hem något som bara ska slängas inom kort igen. När jag faktiskt gör det har jag dock ett knep: Jag ser i princip alltid till att köpa buketter där allt eller delar av den är vacker även när blommorna har torkat. Jag låter dem stå i vatten en tag, sedan tar jag ur dem och gör ny snittyta innan jag ställer dem i en ny vas. Nu har jag alltså massor av härliga buketter hemma utan att behöva köpa nya hela tiden vilket känns underbart. 
 
 
 
Jag försöker även tänka hållbart när det gäller val av bukett så att det är saker som står sig redan innan de är torkade. Grenar är en stor favorit här hemma och jag gillar att skapa en lite "råare" känsla genom att blanda mörka toner och grövre material. En bukett måste verkligen inte vara rosa och gullig även om det också kan vara fint ibland. Dessa toner passar bra ihop med min övriga inredning och detaljer i mässing. 
 
 
 
Finns det hållbara florister då? Min stora favorit är Bara Blommor i Malmö som både har hållbart odlade växter och en stil som verkligen tilltalar mig. Ett annat guldkorn är Florera vid Sankt Knut i Malmö som jag gärna hade besökt oftare om jag bodde närmre. Jag tycker dock att jag t.ex. ser mer och mer fairtrade-märkta rosor även i "vanliga" butiker. Våga fråga! Om du kan tänka dig att anpassa dig efter det utbudet finns det förhoppningsvis någonting och om inte annat så vet de att det finns en efterfrågan. 
 
Brukar du tänka hållbart kring snittblommor eller har du något annat härlig dekorationsknep som du vill dela med dig av?