Tess Waltenburg

Ta till vara på de frukter och bär som finns
Oavsett om du har en egen trädgård eller inte så finns det en hel del frukt och bär som är i säsong just nu och som behöver tas till vara. Vi bor i lägenhet men jag har varit hos vänner och familj och plockat svarta vinbär, röda vinbär, krusbär och äpplen. Jag känner andra som har plockat körsbär, där är säsongen dock över här. 
 
 
Det kan dock vara lite svårt emellanåt att vara kreativ och göra något bra av allt när man plockar väldigt stora mängder frukt och bär. Jag har gjort sylt och saft, sen då? Man kanske inte förbrukar så mycket av just de varorna heller. Det här är vad jag har gjort med min skörd:
 
- Svartvinbärssaft
- Syrlig äpplechutny med ingefära 
- Torr dryck på röda vinbär, svarta vinbärsblad och rosmarin 
- Krusbärskräm med kardemumma 
- Äpplekräm med kanel 
 
Äpplechutnyn funkar bra både att äta både till mat och som kräm med Oatly iKaffe. Det är även så jag serverar de andra krämerna. Den torra drycken var ett experiment som blev väldigt bra. Jag hade i väldigt lite socker jämfört med traditionell saft och resultatet blev ett gott "vuxet" alkoholfritt alternativ. 
 
Har ni gjort något roligt med frukt och bär som är i säsong? Dela gärna med er i kommentarsfältet!
 
#1 - Mösstanten

Vi har haft möjlighet att plocka mängder av svarta vinbär. Eftersom vi inte äter socker har vi helt enkelt fryst in dem och tagit fram en liten påse i taget. Kan ätas med yoghurt, vispad grädde och till glass. Om man inte är van att äta socker smakar de alldeles tillräckligt sött som de är. Man kan även koka ihop dem till en slags sylt precis som de är och äta dem varma. En annan smak.

Svar: Vad roligt! Ja, vinbär är ju så himla gott! Toppen i smoothies också :) Den torra drycken jag gjorde blev väldigt god och då hade jag väldigt lite socker i. Det funkar fint som ett alkoholfritt alternativ till rött vin.
Tess Waltenburg

#2 - Deckres

Jag har massor av äpplen jag behöver göra något med men har ingen idé vad. Vill gärna inte ha för mycket socker i och då blir de svårt..

Svar: Chutneyn jag gjorde var väldigt syrlig och hade lite socker i sig, så det går absolut :) Man får dock använda det snabbare i och med att socker har en konserverande effekt. Annars är ett tips att hacka en del och frysa in som går att ta fram efter hand sedan.
Tess Waltenburg

#3 - Annika Andebark

Vi har massor av fruktträd och bärbuskar. Eftersom jag slutat äta socker i år fick vi tänka nytt.

Körsbären äter vi färska direkt från träden. (Under sommarmånaderna går vi ut och äter varje kväll - dvs äter direkt från träd och buskar. Sockerärtor, tomater, körsbär, krusbär, physallis, äpplen.)

Till frukost äter vi antingen äpple eller blandade bär (med havregurt och müsli). För att spara plats i frysen mosade jag samman hallon med svarta vinbär och frös in i glasslådor från Engelholmsglass. Jag har även frusit in svarta vinbär i urdiskade förpackningar som innehållit vispgrädde eller krossade tomater.

Ingrid Marie äpplena kommer vi linda in i tidningspapper och förvara i gamla mjölkkannor. Då håller de ända fram till mars. (Skulle något bli dåligt ger vi dem till koltrastarna.) Resten av äpplena gör vi must av eller torkar.

Svar: Vilka bra idéer! Just det där med att inte använda socker kan ju vara knepigt, framförallt för hållbarheten, men du verkar ju verkligen ha hittat bra strategier :D
Tess Waltenburg