Oavsett om du har en egen trädgård eller inte så finns det en hel del frukt och bär som är i säsong just nu och som behöver tas till vara. Vi bor i lägenhet men jag har varit hos vänner och familj och plockat svarta vinbär, röda vinbär, krusbär och äpplen. Jag känner andra som har plockat körsbär, där är säsongen dock över här. 
 
 
Det kan dock vara lite svårt emellanåt att vara kreativ och göra något bra av allt när man plockar väldigt stora mängder frukt och bär. Jag har gjort sylt och saft, sen då? Man kanske inte förbrukar så mycket av just de varorna heller. Det här är vad jag har gjort med min skörd:
 
- Svartvinbärssaft
- Syrlig äpplechutny med ingefära 
- Torr dryck på röda vinbär, svarta vinbärsblad och rosmarin 
- Krusbärskräm med kardemumma 
- Äpplekräm med kanel 
 
Äpplechutnyn funkar bra både att äta både till mat och som kräm med Oatly iKaffe. Det är även så jag serverar de andra krämerna. Den torra drycken var ett experiment som blev väldigt bra. Jag hade i väldigt lite socker jämfört med traditionell saft och resultatet blev ett gott "vuxet" alkoholfritt alternativ. 
 
Har ni gjort något roligt med frukt och bär som är i säsong? Dela gärna med er i kommentarsfältet!
 
Större delen av gårdagen spenderades med familjen i Malmö. Vi tog tåget in strax innan lunch och började utflykten med ett besök på AB Småland. Ni kan nog inte ha missat att det är en av mina favoritbutiker och caféer. Jag ser nästan alltid till att kika in där när jag är i närheten och den här gången stannade vi även för lunch. Vi åt supergoda veganska wraps med bland annat sparris och avslutade med vars en kardemummabulle. 
 
 
 
För er som inte har varit på AB Småland kan jag varmt rekommendera det. Igår gick vi dit för att köpa en present till en nybliven ettåring men de har massor av hållbara kläder, presenter och inredning för alla åldrar. Deras avdelning med blommor, som ligger precis vid cafédelen, är otroligt vacker och man kan faktiskt till och med köpa med sig möblerna man sitter på när man fikar. Utöver vackra, inspirerande miljöer och hållbara produkter finns det även en hörna där barn kan leka och rita. Det var väldigt populärt hos vår äldsta som annars inte är överförtjust i butiker. 
 
 
 
 
Efter våt besök på AB Småland promenerade vi upp till St Knuts torg och handlade i GRAM, den förpackningsfria butiken, för första gången. Ett separat inlägg om det kommer upp inom kort. Vi stannade även till på Florera, en blomsterhandel som ligger precis vid torget, och köpte en växt att ge bort som present och en till oss själva. Det är ett väldigt mysigt område med många vackra byggnader och verksamheter med hållbarhetstänk. Hade vi inte redan fikat så hade vi haft många trevliga alternativ. 
 
 
 
Jag har byggt upp ett bra förråd av zero waste-saker som underlättar medvetna val i vardagen. Vi har ett lagom antal tygpåsar att ta med till affären, vi har matlådor i olika storlekar och vi har klippt sönder tyger till trasor som kan användas till det mesta. Utöver det har vi en hel del andra bra saker som ersätter engångsartiklar och plast. Här är två av mina favoriter just nu:
 
 
Isformen från Onyx i rostfritt stål är verkligen ovärderlig i den här hettan. Det är en av de saker vi har köpt för att ha hela livet. Men hur gör man om man vill ha mycket is till t.ex. en fest och inte vill köpa en till? Är man ute i god tid så kan man frysa i omgångar och lägga över tärningarna i en annan låda. Så samlar jag på mig nu när det går åt mycket. 
 
 
 
De transparenta nätpåsarna från Emmbag är toppen för frukt, grönt och annat smått när man är och handlar. Prislappen sätter jag på tyglappen då de inte fäster så lätt på materialet. De är gjorda av återvunnen polyester och kommer i ett fodral som är smidigt att ha med i väskan.