Tess Waltenburg

Hur många personliga ägodelar äger en perfekt minimalist?
Jag beundrar verkligen personer som bestämmer sig för att bara ha 100 personliga ägodelar, som flyttar till tinyhouses eller som väljer att släppa allt och leva i en skåpbil. Även om jag antagligen aldrig kommer att leva just det livet så kan jag verkligen relatera till längtan efter ett annat liv och frihetskänslan i att bara släppa alla onödiga prylar. En sak som jag har funderat mycket på är dock när fokus för den minimalistiska resan handlar om antalet saker. Jag tycker nämligen inte att det är det viktiga, utan vilka saker man faktiskt behåller. 
 
Missförstå mig inte. Jag tror absolut att det kan vara en bra utgångspunkt att bestämma sig för att sortera ut ett visst antal saker för att komma igång. Det jag menar är att "rätt" antal saker kan variera så otroligt mycket och att det "rätta" antalet för just dig måste vara anpassat efter din situation och din målbild för din minimalistiska resa. Hur många böcker ska jag behålla? Hur många klädesplagg? Hur många köksredskap? Är du en person som älskar böcker eller som behöver en viss mängd facklitteratur som du använder regelbundet är antalet böcker som passar just dig kanske 100, medan en person som vill leva i en resväska kanske bara äger 1 eller till och med 0. Om du inte har småbarn och har ett kontorsjobb så kanske du inte behöver tvätta dina kläder så ofta utan kan bara hänga ut dem på vädring, och då är antalet du behöver antagligen mindre än för dem som har ett svettigt jobb eller småbarn som sätter kladdiga händer överallt. För vissa funkar det fint att bara ha det absolut viktigaste i köket, för vissa behövs lite fler kastruller eller extra tallrikar för att kunna laga mat till många. 
 
Det jag försöker få sagt är att det viktiga, i min mening, inte är antalet saker du äger utan VARFÖR du äger dem. På vilket sätt bidrar de saker du väljer att behålla till ditt liv? Gör den här saken vardagen enklare eller gör den att du kan göra något du tycker om att göra? Vilka saker behövs för att utföra en viss syssla eller hobby och vilka saker är bara extra prylar som du har köpt på dig för att du tänker att du behöver dem för att kunna göra en viss sak? Jag älskar t.ex. att pyssla, så jag vill självklart ha en del pysselsaker hemma. Jag insåg dock när jag gick igenom allt att när jag hade alldeles för stora mängder blev det förlamande istället för inspirerande och det slutade med att det blev en stress när jag såg allt jag hade tänkt göra men inte tog mig för. Nu har jag istället lite åt gången och det innebär att jag faktiskt sätter mig och pysslar oftare. Ett annat exempel är vårt kök som antagligen aldrig kommer att vara typiskt minimalistiskt. Min man är kock och vi är båda intresserade av matlagning, så det ger oss stor glädje att ha bra redskap. Vi har dock valt sakerna med omsorg och satsat på bra kvalitet, så många av sakerna kan förhoppningsvis hålla en livstid. 
 
Jag tror alltså inte att det finns ett enkelt svar på hur många saker en perfekt minimalist bör äga, och jag tror att vi tappar bort syftet med resan om vi är alltför fokuserade på ett visst antal eller på att vår resa ska vara perfekt. Vi har alla olika förutsättningar och väljer att behålla saker av olika anledningar. Det viktiga är varför vi behåller de saker vi behåller, inte hur många saker vi har i vår ägo.