Tess Waltenburg

Behöver det vara dyrt och komplicerat att sträva efter en zero waste-livsstil?
Jag tror att ett stort hinder för många när det kommer till att göra en livsstilsförändring är att man antar att det är svårt eller dyrt. Och jo, ibland kan det kosta att byta ut sina ägodelar till mer hållbara alternativ. Men jag tycker dels att det är bra att tänka på att man ofta vinner på det ekonomiskt i längden, då sakerna används otroligt många gånger istället för en gång. Jag vill även poängtera att det inte alltid behöver kosta mycket eller ens någonting alls att byta ut engångsprodukter mot mer hållbara alternativ. 
 
På bilderna nedan ser ni några av mina zero waste-favoriter. Bland sakerna jag har köpt finns en flaska från Klean Kanteen som jag har haft i många år och använt flitigt, en nätpåse från Keep Jar, en metallklämma från Onyx och en liten patentburk från IKEA. Bland de saker som har varit gratis är en grå trasa i bomullstyg som är klippt av en gammal tröja, en glasflaska som är urtvättad efter att ha innehållit Froosh-smoothie, en ärvd tvättlapp i frotté som vi använder till städning och en bomullspåse med dragsko som jag fick gratis från Bodystore när jag beställde därifrån en gång. 
 
Så jo, visst har jag lagt pengar på vissa av sakerna. De blir dock extremt billiga om man tänker pris per användning även om de var dyrare i inköp. Det finns även många saker som kan vara helt gratis, som jag har tipsat om här. Om du håller på att rensa finns det säkert många saker som går att använda. Kan du sy påsar för frukt och grönt av gamla tyger? Klippa trasor av gamla handdukar och kläder? Spara glasburkar från livsmedel att förvara saker i? Är man bara lite kreativ så behöver det inte kosta särskilt mycket eller vara särskilt svårt att leva mer zero waste-inspirerat. 
 
Har ni några bra tips? Dela gärna med er i kommentarsfältet.