Tess Waltenburg

Dra ner på dina matkostnader
Vissa stående utgifter kan vara svåra att påverka. Matkostnaderna brukar dock vara bland de enklare. Det är lätt att de skenar iväg men med lite tips och tricks kan man faktiskt komma långt. Här är några saker som kan vara värda att satsa på om du vill spara in på dina matinköp:
 
- Planera dina inköp
Skriv inköpslistor och håll dig till dem. Om du har koll på vad du faktiskt köper försvinner pengarna inte lika lätt iväg på små onödiga köp som blir stora summor i slutändan. Veckohandlingar gör det lättare att se över hur mycket som faktiskt går till mat varje månad. Planera olika rätter och se till att det som handlas används upp så att matpengar inte försvinner iväg i form av matsvinn.
 
- Gör storkok
Laga många portioner på en gång. Dels innebär det att du alltid har någonting redo, vilket minskar risken att du impulsköper hämtmat för att du inte orkar fixa något, och dels är chansen större att du tar till vara på det du har handlat innan det blir dåligt och får slängas. Det finns mycket pengar att spara genom att ta med matlådor till jobbet, vilket du kan läsa mer om här.
 
- Ät mer vegetariskt
Om du vill laga billig men näringsrik mat är vegetariska alternativ ofta en bra idé. Har du inte så bra koll på roliga rätter utan kött? Kolla in bloggen och Faceboook-sidan "Portionen under tian" där Hanna som är dietist delar med sig av många inspirerande, hälsosamma och billiga recept. Hon har även grymma 300-kronors veckor för den som vill ha en färdig planering till sin inköpslista.
 
Linsgryta - Ett billigt, enkelt och gott alternativ som passar bra att göra storkok och matlådor av.
Chiapudding med frystorkade granatäpplekärnor och hackade cashewnötter
Det här är inte bara vackert, utan även väldigt enkelt och gott. Gör en sats chiapudding med vaniljpulver, ha redo i kylen och ta fram till frukost eller när du är sugen på ett mellanmål (eller en väldigt sen lunch som i mitt fall). Toppa med frystorkade granatäpplekärnor och hackade cashewnötter. Klart!
 
Hur ser din målbild ut?
För mig handlar minimalism inte om att rensa ut saker, utan om att komma närmre det liv jag vill leva genom att ta bort saker som tar energi och fokus från just det. Jag tror att man har mycket att vinna på att ta fram en målbild innan man sätter igång och rensar ut saker. Det tar ofta otroligt mycket mer tid och energi än man tror att gå igenom sina ägodelar, och om man vet varför man började är det enklare att hålla motivationen uppe.
 
Hur vill du att ditt liv ska se ut? Vad vill du lägga din tid, din energi och dina pengar på? Om du har svaret på de frågorna klart för dig blir det enklare att göra dig av med saker som inte tillför någonting i ditt liv. Behåll saker som bidrar till din målbild och hjälper dig att leva det liv du vill leva, som gör ditt liv enklare och som inspirerar dig. Gör dig av med saker som stressar dig och som tar tid och energi från det som faktiskt är viktigt.
 
Jag tror till exempel att de flesta bryr sig mer om sina relationer än om sina prylar. Ändå är vi otroligt många som lägger väldigt mycket tid på att städa och fixa på grund av att vi har för mycket saker. Tid som vi faktiskt hade kunnat lägga på dem vi bryr oss om. Det tar tid att rensa ut men om vi gör det ordentligt, och ändrar våra konsumtionsmönster så att vi inte samlar på oss onödiga prylar igen, har vi mycket tid att vinna som vi kan lägga på det som faktiskt spelar roll i våra liv.
 
En bild från när vi gjorde en utflykt till skogen för att plocka ramslök (som det fanns gott om). Mer tid med familjen, och fler upplevelser tillsammans, är en av de saker jag strävar efter.
Save
Save