Tess Waltenburg

Ta kontroll över din ekonomi
Känner du att det är svårt att ta kontroll över din privatekonomi? Här är mina tips för att komma igång:
 
1. Se över dina utgifter
Många banker erbjuder information kring ens olika utgifter i internetbanken. Där kan du se hur mycket som går till t.ex. shopping och livsmedel. Du kan även själv kategorisera så att det stämmer så väl som möjligt. Om din internetbank inte kan erbjuda detta så finns appen Tink som gör samma sak. När du vet vad du lägger dina pengar på är det lättare att dra ner på onödiga utgifter. 
 
2. Gör en budget
Räkna ut vad din inkomst minus dina fasta utgifter (t.ex. hyra) blir och se över hur mycket pengar du bör/vill lägga på dina andra utgifter. Hur stora de olika posterna bör vara beror självklart på hur ditt liv ser ut, men vill du ha någonting att utgå från så har Konsumentverket råd kring budget och kostnadsberäkningar. Använd informationen från föregående steg och fundera kring vilka summor som är rimliga och vilka kostnader som skenar iväg i onödan. Fundera över vad som är viktigt för dig och vad du faktiskt vill lägga dina pengar på.
 
3. Kom igång med ditt sparande
Ha som mål att spara minst 10 % av din inkomst. Spara först och främst till en buffert med pengar som du kan använda om något oförutsett händer, alltså pengar som du har fri tillgång till utan extra avgifter. Hur stor din buffert bör vara är beroende på din situation och hur stora ekonomiska risker som finns. Har du ett fast jobb? Har du bil? Har du barn? Är det bara du i hushållet eller är ni två som delar den ekonomiska risken? Se över hur ditt liv ser ut och fundera på vilken summa som hade varit rimlig för dig. Här kan du läsa om hur olika ekonomer tänker kring frågan och få ytterligare vägledning. När du har sparat ihop till en buffert som passar ditt liv är mitt tips att även komma igång med investeringar, vilket jag ska gå in på mer i ett senare inlägg.
 
Har ni några ytterligare tips för nybörjare? Dela gärna med er i kommentarsfältet.
#1 - Celine

Men gud så gott!