Tess Waltenburg

Billiga och bra råvaror som du alltid kan ha hemma
Vill du dra ner på dina matkostnader men vet inte riktigt hur? Att leva på nudlar känns antagligen inte som ett alltför lockande alternativ. Jag har tidigare gett några generella tips kring vad du kan ha i åtanke om du vill dra ner på dina matkostnader. Här är även några tips på näringsrika livsmedel som håller länge och som inte kostar en förmögenhet:
 
Kikärtor
Köp torkade, koka och frys in för att ha i grytor och andra varma rätter. Ha några burkar med färdiginlagda kikärtor om du vill kunna använda dem snabbt i t.ex. sallader. Det förstnämna alternativet är billigare, men om du kör på färdiginlagda kan du använda spadet till bakning.
 
Havregryn
Ett toppenbra livsmedel att alltid ha i skafferiet. Om du tycker att vanlig havregrynsgröt känns uttjatat kan du testa att ha i frön, nötter och torkad frukt eller göra overnight oats istället. Det tar lite längre tid men är inte särskilt mycket dyrare. Om du kör på växtbaserad "mjölk" kan du dessutom se till att alltid ha ingredienserna hemma då de flesta sådana varianter kan förvaras i skafferiet.
 
Morötter
Skär morotsstavar och doppa i hummus (som du kan göra av kikärtorna jag har tipsat om ovan), hacka ner i en gryta, riv och ha i en sallad, koka en soppa eller ugnsrosta. Morötter är mättande och går att använda till mycket. Jag har även testat att göra morotsspread till frukosten efter recept från Portionen Under Tian. Enkelt, billigt och gott!
 
Lök
Vanlig gul lök är toppen att ha hemma nu när det är sopp- och grytsäsong, rödlök funkar bra till sallader och vitlök sätter smaken på till exempel hummus eller grytor. Picklad rödlök passar fint till många "höstiga" maträtter.
 
Krossade tomater
Om du har ovan nämnda saker hemma kan du enkelt slänga ihop en gryta på krossade tomater, kikärtor, gul lök, morötter och vitlök. Komplettera med andra grönsaker och kryddor som du gillar och har hemma, gärna efter säsong. Nu under hösten tycker jag även att tomatsoppa passar perfekt.
 
#1 - Celine

Så bra tips!

#2 - Maria

Bra tips! Får nog köpa hem havregryn, var länge sedan jag hade det hemma :)

#3 - My Nadja Luong Phan

vilken sammanträffande, precis kokat klart min havegrynsgröt och så klickar man inte på denna inlägg =)