Tess Waltenburg

Svinnsmart!
En sak vi gör för att leva mer hållbart är att slänga så lite mat som möjligt. Vi handlar ofta på Willys och jag tycker att deras initiativ kring "svinnsmart erbjudande" är hur bra som helst. De sätter ner priset på en stor mängd livsmedel med 50 % vilket ger en möjlighet att tänka lite extra på både plånboken och miljön. Ibland utgår vi till och med från det som är nedsatt och bestämmer vilka rätter vi ska laga utifrån det. Är man lite kreativ så finns det ofta några olika alternativ inom varje kategori av färskvaror. Det är också ett tillfälle att testa nya produkter som man kanske inte hade köpt annars.
 
Många livsmedel går att äta efter bäst före-datumet, särskilt om de tillagas och förvaras rätt. På hemsidan slangintematen.se finns information kring hur länge livsmedel faktiskt håller för dig som är nyfiken. Det finns även information kring de olika märkningarna och vad de innebär på Livsmedelsverkets hemsida.
 
Senast jag handlade köpte jag till exempel babyspenat och ekologiska champinjoner som var nedsatta. Båda användes till en krämig, snabb och god pastasås.
Laga dina kläder enkelt med Repamera
- I samarbete med Repamera -
 
Ni som följer min blogg vet att jag tror på att laga istället för att köpa nytt både för miljöns och plånbokens skull. Min man har haft ett par jeans, en skjorta och en collegetröja som har varit sönder väldigt länge. Jag har funderat ett tag på att testa Repameras tjänst men har inte tagit tag i det, förrän mina favoritjeans gick sönder och det helt plötsligt blev väldigt aktuellt. 
 
Jag blev så himla nöjd med resultatet och tänkte tipsa om det här på bloggen, så när jag ändå skrev och tackade för en väldigt bra tjänst frågade jag om de kunde tänka sig att bjuda mina läsare på en rabattkod och det kunde de. Om du anger koden TESS15 får du 15 % rabatt på dina lagningar.
 
Ni kan se lagningen på mina jeans, som jag tycker blev väldigt fint gjord, ovan. Lagningen känns dessutom väldigt ordentlig och hållbar.
Let it grow
En sak jag verkligen saknar är att odla egna grönsaker och örter. Det är verkligen en speciell känsla att så ett frö och skörda något man själv har odlat. När vi bodde i Malmö odlade jag en hel del på balkongen och inne i lägenheten. Det var en genomgående lägenhet så på sommaren var det både ljust och varmt vilket gjorde att jag kunde odla en hel del bara i fönstret. Basilikan stormtrivdes och jag hade gurkor som klättrade på balkongen. Jag hade även physalis, paprika, tomater, rädisor, smultron, grönkål, koriander och andra örter. Grönkålen klarade sig till vintern och jag gjorde en sallad med den, apelsin, granatäpple och kanel till julen.
 
När vi hade kolonilott kunde vi odla ännu mer men det tog såklart även mer tid. Där hade vi bland annat tomater, brytbönor, potatis och örter. För tillfället känner jag att det finns annat som får komma före men på sikt hoppas jag på att kunna komma igång och odla igen. Det blir nog lite örter och tomater på balkongen till våren i alla fall.